Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Από το 1976 οι Γερμανοί κατασκοπεύουν την Τουρκία

«Πρέπει να ξέρουμε τι μας έρχεται από την υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρκία»

germania

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες του εξωτερικού κατασκόπευαν την Τουρκία για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, αναφέρει το περιοδικό Focus, μια πληροφορία που μπορεί να εντείνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Τη Δευτέρα η Τουρκία κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή στην Άγκυρα μετά τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο είχε κατατάξει την Άγκυρα ως κορυφαίο στόχο παρακολούθησης σε κυβερνητικό έγγραφο από το 2009 και κατασκόπευε την Τουρκία επί σειρά ετών.

Το Focus αναφέρει ότι η BND κατασκόπευε την Τουρκία από το 1976 και ότι η τότε γερμανική κυβέρνηση, υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ, είχε ρητώς εγκρίνει το μέτρο.

Το περιοδικό επικαλείται επίσης κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η παρούσα εντολή της BND να παρακολουθεί τους τουρκικούς πολιτικούς και κρατικούς θεσμούς έχει συμφωνηθεί από κυβερνητική ομάδα εργασίας.

Αυτή περιελάμβανε εκπροσώπους του γραφείου της καγκελαρίου, καθώς και των υπουργείων Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ο συντηρητικός βουλευτής Χανς-Πέτερ Ουλ δήλωσε στο Focus πως υπάρχουν «ικανοί λόγοι» ώστε η BND να κατασκοπεύει την Τουρκία.

Επικαλέστηκε το εμπόριο ανθρώπων, τα ναρκωτικά και την τρομοκρατία ως θέματα ανησυχίας.

«Πρέπει να ξέρουμε τι μας έρχεται από την υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρκία», φέρεται να δηλώνει, σύμφωνα με το Focus.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By