Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αρβανιτόπουλος: 32 χρόνια δεν είχε αξιολογηθεί κανείς

Το σχεδιασμό για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, με ορίζοντα το 2020, παρουσίασε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

arvanitopoulos640_231113

Ερωτηθείς ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο καθώς έχουν ήδη αρχίσει οι σχετικές διαδικασίες και τόνισε ότι ύστερα από 32 χρόνια που δεν έχει αξιολογηθεί κανένας είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις. Ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι η κομματοκρατία μόλυνε το εκπαιδευτικό σύστημα, τονίζοντας ότι η αξιολόγηση δεν είναι μέθοδος ξεκαθαρίσματος κομματικών λογαριασμών και δε σημαίνει απολύσεις.

Ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τις ερχόμενες ημέρες επιμήκυνση του σχολικού έτους αλλά και κατάργηση σχολικών αργιών ενώ επανέλαβε ότι οι όποιες αλλαγές στους αιώνιους φοιτητές αφορούν σε φοιτητές προ του 2006 στην ουσία ανενεργούς.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος υπογράμμισε ότι «στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήσαμε για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία είναι αιχμή των αλλαγών και της επιδιωκόμενης αριστείας. Γι’ αυτό το λόγο εφαρμόσαμε τη διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στα Πρότυπα-Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια με εξετάσεις και επιλέγουμε τους αρίστους εκπαιδευτικούς για να διδάξουν σε αυτά, μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Και αυτή η προσπάθεια όχι μόνον δεν αποδυνάμωσε τη ζήτηση όπως ορισμένοι υποστήριζαν αλλά την αύξησε κατά 30% επιβεβαιώνοντας την επιλογή μας».
Επίσης, τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο «ολοκληρώσαμε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των Πειραματικών Προτύπων Σχολείων, συστήσαμε 400 ομίλους αριστείας και δημιουργικότητας, και εφαρμόσαμε νέο ωρολόγιο πρόγραμμα και καινοτόμους μεθόδους» ενώ εξήγγειλλε την ανασυγκρότηση της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων με στόχο την αναβάθμισή της με την συμμετοχή του εκάστοτε Προέδρου του ΙΕΠ, του εκάστοτε Γενικού Διευθυντή Σπουδών του ΥΠΑΙΘ και με ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σχεδιάζουμε το μέλλον με τα Πειραματικά Σχολεία

Ο Υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος αφού υπογράμμισε ότι «σήμερα που τα Πρότυπα Πειραματικά είναι μια πραγματικότητα μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον. Όχι με ευχολόγια αλλά με στόχους και δράσεις» παρουσίασε τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό για τα πρότυπα πειραματικά στην ΕΛΛΑΔΑ 2020” Ο σχεδιασμός ενός δικτύου Προτύπων Πειραματικών θα εξασφαλίσει, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, την πρόσβαση σε όλα τα Ελληνόπουλα, από κάθε γωνιά της Ελλάδας στο αταξικό σχολείο αριστείας. Στην Ελλάδα του 2020 θα διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο με περισσότερους από 15 χιλιάδες μαθητές που θα έχουν την δυνατότητα να επιδιώκουν την αριστεία, συμβάλλοντας στην πατρίδα και εξασφαλίζοντας για τον εαυτό τους ευημερία και ικανοποίηση».

Συγκεκριμένα με την σημερινή δομή, 68 Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων – 4 Νηπιαγωγεία,19 Δημοτικά, 18 Γυμνάσια,15 ΓΕΛ και 4 Μικτά- Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο- ΠΠ- σε 9 από τις 13 Εκπαιδευτικές Περιφέρειες της χώρας προχωρούμε στην ίδρυση (ή ορισμό μετά από αξιολόγηση) μέχρι το 2020, 56 νέων Προτύπων Πειραματικών Σχολείων

Μέχρι το 2020 θα έχουμε δημιουργήσει και θα λειτουργούν, 24 πλήρεις κάθετες δομές (Νηπιαγωγείο – Δημοτικό -Γυμνάσιο – Λύκειο) στις 13 Περιφέρειες της χώρας και επιπλέον 2 Νηπιαγωγεία, 15 Δημοτικά, 10 Γυμνάσια και 6 Γενικά Λύκεια.

By