Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Αυστραλία: 15 συλλήψεις τζιχαντιστών για σχεδιαζόμενες δολοφονίες

Δυναμική κινητοποίηση της αστυνομίας για αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων

toni_abott_12Σχεδόν 60 Αυστραλοί πολεμούν στις τάξεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ άλλοι περίπου εκατό παρέχουν, από την Αυστραλία, ενεργή στήριξη στα ριζοσπαστικά σουνιτικά κινήματα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε σε 15 συλλήψεις και απέτρεψε δολοφονίες στο έδαφός της, τις οποίες σχεδίαζαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που πιθανόν είχαν την πρόθεση να μαγνητοσκοπήσουν τον αποκεφαλισμό ενός πολίτη.

Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, οι ύποπτοι σχεδίαζαν την απαγωγή ενός τυχαίου πολίτη στο Σίδνεϊ, τον οποίο θα τύλιγαν μέσα σε σημαία του Ισλαμικού Κράτους και θα αποκεφάλιζαν μπροστά σε κάμερα.

Περισσότεροι από 800 αστυνομικοί μετείχαν στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε προάστια του Σίδνεϊ και του Μπρισμπέιν, στις πολιτείες Κουίνσλαντ και Νέας Νότιας Ουαλίας, στη νοτιοανατολική χώρα, με σκοπό τη σύλληψη 25 υπόπτων μελών του ίδιου δικτύου.

Η επιχείρηση αυτή, η μεγαλύτερη του είδους που έχει διεξαχθεί στα χρονικά της Αυστραλίας, διεξάγεται μια εβδομάδα μετά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού από την Καμπέρα, εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής που αποτελούν οι αυστραλοί μαχητές του ΙΚ που επιστρέφουν από τη Μέση Ανατολή.

Οι αρχές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τις εφόδους μετά την υποκλοπή μηνύματος ενός «Αυστραλού, κατά τα φαινόμενα αρκετά υψηλόβαθμου στελέχους του ΙΚ» που καλούσε «τα δίκτυα υποστήριξης στην Αυστραλία» να προβούν στο έδαφος αυτό σε δημόσιες «δολοφονίες», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ. «Συνεπώς, δεν πρόκειται μόνο για υποψίες αλλά για πρόθεση και για το λόγο αυτό η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας αποφάσισαν να δράσουν«.

«Η αστυνομία εκτιμά ότι η ομάδα εναντίον της οποίας ξεκινήσαμε τη σημερινή επιχείρηση σκόπευε και είχε αρχίσει να σχεδιάζει βίαιες ενέργειες εδώ στην Αυστραλία. Αυτές οι βίαιες ενέργειες ήταν κυρίως τυφλές επιθέσεις εναντίον πολιτών«, δήλωσε ο αρχηγός της ομοσπονδιακής αστυνομίας Αντριου Κόλβιν.

Εκτός από τον πρόσφατο αποκεφαλισμό τριών δυτικών ομήρων από τους τζιχαντιστές του ΙΚ, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός θυμίζει τη δολοφονία του βρετανού στρατιώτη Λ Ρίγκμπι ο οποίος είχε δεχτεί επίθεση στις 22 Μαΐου του 2013 μέρα μεσημέρι σε πολυσύχναστο δρόμο του νότιου Λονδίνου. Δύο Λονδρέζοι νιγηριανής καταγωγής τον έριξαν στο έδαφος, τον χτύπησαν με μαχαίρι και ουσιαστικά τον αποκεφάλισαν, μπροστά στα μάτια πολλών περαστικών.

«Οι άνθρωποι αυτοί, λυπάμαι που το λέω, δεν μας μισούν γι αυτά που κάνουμε, μας μισούν γι αυτό που είμαστε και για τον τρόπο που ζούμε«, δήλωσε ο Τόνι Άμποτ.

Για τον υπουργό Μετανάστευσης Σκοτ Μόρισον, μέλος του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, η σημερινή επιχείρηση αποδεικνύει την «πραγματική απειλή» την οποία αντιμετωπίζει η Αυστραλία και «εξηγεί τη δυναμική απάντηση της κυβέρνησης».

Η Αυστραλία μετέχει σε μεγάλο βαθμό, στο πλευρό των Αμερικανών, στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, με την προμήθεια στρατιωτικού υλικού, όπλων, πολεμοφοδίων και ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Καμπέρα θα αναπτύξει 600 στρατιώτες –εκ των οποίων 400 μέλη της πολεμικής αεροπορίας– στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By