Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Βενιζέλος: «Δεν μπορεί ο Παρθενώνας να είναι ακρωτηριασμένος»

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Συνδέσμου για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα Ντέιβιντ Χιλ είχε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος

parthenonas600_130314

«Δεν μπορεί το μνημείο να είναι ακρωτηριασμένο» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, ενώ ο Ντ. Χιλ διεμήνυσε ότι η προσπάθεια δεν σταματήσει «μέχρι τα γλυπτά να επιστρέψουν στην Ελλάδα όπου ανήκουν».

Ο κ. Χιλ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτό τον αγώνα, έχει τη στήριξη περισσότερων από 16 χωρών, και εξέφρασε τη χαρά του για τη σημερινή του συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, τον οποίο και χαρακτήρισε «πρωταθλητή» σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για έναν «διαρκή αγώνα, που κάνουμε χρόνια, και μαζί με τον κ. Χιλ τον κάνουμε για πάνω από 20 χρόνια», και τον ευχαρίστησε εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας για την αφοσίωσή του σε έναν τόσο σημαντικό παγκόσμιο σκοπό.

«Ο κ. Χιλ είναι ο πραγματικός πυλώνας στις προσπάθειες που κάνουμε για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, τώρα που έχουμε το μεγάλο επιχείρημα του νέου μουσείου. Τώρα που η διεθνής κοινή γνώμη έχει ευαισθητοποιηθεί ξανά για αυτό το μεγάλο ανοιχτό ζήτημα» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησής τους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι εξετάστηκαν «τα επόμενα βήματά μας», τα οποία «ήδη έχουν γίνει από το υπουργείο Πολιτισμού και τον κ. Παναγιωτόπουλο, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών παίζει πάντα έναν σημαντικό ρόλο σε όλα τα διεθνή fora και στην UNESCO».

«Η συζήτησή μας ήταν ακριβώς στη μέθοδο που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να επαναφέρουμε το ζήτημα στο προσκήνιο και να έχουμε ένα αποτέλεσμα, γιατί το οφείλουμε αυτό στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη, αλλά κυρίως το οφείλουμε στο ίδιο το μνημείο, το οποίο ζητάει να βρει το ταίρι του. Δεν μπορεί το μνημείο να είναι ακρωτηριασμένο» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

parthenonas600ii_130314

By