«Κάποιοι νομίζουν ότι η εθνική αξιοπρέπεια αρχίζει με την δική τους άνοδο» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Απέρριψε τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκειακ συζήτησης επί σχετικής επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή τκαι φέρνοντας ιστορικά παραδείγματα, απέδειξε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις (και δη του ΠΑΣΟΚ) έχουν θέσει το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας στην γερμανική κυβέρνηση. Ενώ υπενθύμισε ότι το 2011 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε παραστεί ως διάδικος για την ίδια υπόθεση, στη δίκη Ιταλίας εναντίον Γερμανίας.
Ως προς το δέον γενέσθαι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή και να λάβουν γνώση τα κόμματα και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης. Μάλιστα σημείωσε ότι τον ικανοποιεί πως πλέον και ο Αλ. Τσίπρας αποδέχεται την εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ για τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» προτείνοντας να μην συμμετέχει στην διακομματική επιτροπή η Χρυσή Αυγή.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι σωστά εστάλη από τον Δ. Αβραμόπουλο το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αλλά διαφώνησε με τον χαρακτηρισμό του πορίσματος ως απόρρητου. Ο Ε. Βενιζέλος πρότεινε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από τα Υπουργεία Εξωτερικών και οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, επιστήμονες νομικούς και ιστορικούς, η οποία «θα μας πει σε ποιο φόρουμ και με ποιο τρόπο πρέπει να τεθεί το ζήτημα».
Υπερασπίσθηκε ακόμη τις ενέργειες των προηγούμενων κυβερνήσεων στο θέμα των γερμανικών οφειλών υπενθυμίζοντας πως την ίδια ώρα που η Ελλάδα παρενέβαινε στο Δικαστήριο της Χάγης, γίνονταν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Γερμανία για την διαγραφή του χρέους και το μνημόνιο.
Ο Ε. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι οι οφειλές της Γερμανίας δεν λειτουργούν ως αντιστάθμισμα για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα, ενώ επέκρινε τον Αλ. Τσίπρα που ισχυρίσθηκε ότι η Γερμανία στη σύνοδο κορυφής του Λονδίνου το 1953 διεκδίκησε και πέτυχε ρήτρα ανάπτυξης και διαγραφή χρέους της. Στην Ελλάδα έγινε μείωση του χρέους κατά 156% του ΑΕΠ, τόνισε.
Αναφερόμενος στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς τις κυβερνήσεις μετά το 1989 και την επανένωση της Γερμανίας, που δεν έθεσαν το θέμα των οφειλών, ο Ε. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι επιβεβαιώνει το επιχείρημα Σόιμπλε ότι είναι λάθος να τίθεται θέμα μετά από τόσα χρόνια. «Είναι ανιστόρητο και εσφαλμένο και πλήττει τα συμφέροντα της χώρας να διατυπώνεται η άποψη ότι η Ελλάδα δεν έχει θέσει το ζήτημα στη Γερμανία και μετά τον πόλεμο, αλλά κυρίως μετά την ενοποίηση της Γερμανίας», είπε. «Κάποιοι νομίζουν ότι η εθνική αξιοπρέπεια αρχίζει με την δική τους άνοδο, αλλά δεν είναι έτσι, δεν κινείται έτσι η ιστορία», τόνισε διαχωρίζοντας «απολύτως τον Γλέζο που δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, ανήκει στον λαό».
Ο Ε. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι το θέμα των οφειλών έχει τεθεί το 1990 από τον Έλληνα πρέσβη στη Βόννη στον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών, το 1997 από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη στον αντικαγκελάριο Κίνκελ, το 1998 από τον πρέσβη στη Γερμανία στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, από τον πρ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο κατά την επίσκεψη του πρόεδρου της Γερμανίας Γ. Ράου, ο Στεφανόπουλος, και λίγες μέρες μετά την επίσκεψη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Χαρακτήρισε δε ως «κορυφαία νομική και πολιτική ενέργεια» την παρέμβαση της Ελλάδας, «με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», στο Δικαστήριο της Χάγης.