Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Βορίδης: Προληπτική πρόσληψη 30 υγειονομικών για τον Έμπολα

Το πρώτο μέτρο αντιμετώπισης πιθανής επιδημίας Έμπολα

υπουργειο-υγειας

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε το πρώτο μέτρο που θα παρθεί για την αντιμετώπιση πιθανής επιδημίας του ιού Έμπολ, έπειτα από τη συνεδρίαση της Κομισιόν, σε επίπεδο υπουργών Υγείας με θέμα τον συντονισμό στον έλεγχο των ταξιδιωτών που φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος αεροπορικά, οδικά ή από τη θάλασσα από τις τρεις προσβεβλημένες χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Αυτό είναι η πρόσληψη 30 υγειονομικών που θα μεταβούν στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών. Ακόμη ο κ.  Βορίδης είπε πως θα υπάρξει εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας και των στρατιωτικών, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και της δημιουργίας βάσης δεδομένων.

Ο κ. Βορίδης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οικονομική ή άλλου είδους ενίσχυση, θέση που υποστήριξαν Κύπρος και Ιταλία.  Σημειώνεται πως νωρίτερα την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για αγορά από μέρους της χώρας μας θερμικών καμερών κάτι που ωστόσο λίγη ώρα αργότερα δεν συμπεριέλαβε στην νέα ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η πρώτη ανακοίνωση ανέφερε: «Ο υπουργός, όσον αφορά τον έλεγχο εισόδου, μολονότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τις προσβεβλημένες χώρες (Σιέρρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα), ανακοίνωσε ότι πάρθηκε το μέτρο της εγκατάστασης θερμικών καμερών, συμμεριζόμενος τις ανησυχίες της Αγγλίας και Γαλλίας, αλλά και ΗΠΑ. Επειδή αφορά σε μικρό αριθμό πτήσεων, το οικονομικό κόστος δεν είναι δυσανάλογο τόνισε».

Έναυσμα για τη σύγκληση της σύσκεψης την Πέμπτη υπήρξε η απόφαση των ΗΠΑ και του Ην. Βασιλείου να επιβάλουν ελέγχους σε αεροδρόμια. Δεδομένου ότι η προσπάθεια ελέγχου των επιβατών αποδυναμώνεται εάν γίνεται μεμονωμένα, οι έλεγχοι ενδείκνυνται να γίνονται συντονισμένα, όπως τόνισε η Γαλλίδα Υπουργός που ανακοίνωσε σήμερα το ίδιο μέτρο.

Άλλα κράτη- μέλη τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου κατά την έξοδο από τις προσβεβλημένες χώρες, μέτρο που συνιστά ο ΠΟΥ, σε συνδυασμό με ενισχυμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για πτήσεις, κρούσματα, ιατρικά πρωτόκολλα και με δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων των επιβατών- δυνητικών φορέων προερχομένων από τις προσβεβλημένες χώρες, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός τους και η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους, με ενημέρωση όλων των επαγγελματιών υγείας, του προσωπικού αεροδρομίων και αεροπλάνων, των ταξιδιωτών και του κοινού.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By