Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Βρούτσης: Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων για τον Απρίλιο

«Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5%, θα φέρει 30.000 θέσεις εργασίας» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός

vroutsis1

Την άποψη ότι η ανεργία δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης για πρώτη φορά εδώ και 5 χρόνια, σημείωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο «Ετήσιο Συνέδριο του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (Σ.Δ.Α.Δ.Ε), HR FORUM 2014» που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Προανήγγειλε, επίσης, ότι και τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν σημαντικό θετικό πλεόνασμα προσλήψεων για τον μήνα Απρίλιο.

Ισχυρές πτωτικές τάσεις παρουσιάζει σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και η ανασφάλιστη εργασία, ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής παραβατικότητας.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Εργασίας, απέδωσε την αποκλιμάκωση της ανεργίας στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά εργασίας και σημείωσε ότι, εάν είχαν γίνει εγκαίρως και οργανωμένα, ο αντίκτυπος της κρίσης θα ήταν ηπιότερος, οι επιπτώσεις περισσότερο διαχειρίσιμες και η ανεργία αρκετά μικρότερη.

«Πρόκειται για αυτονόητες αλλαγές που αποσκοπούν στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην άρση των εμποδίων και την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά εργασίας» τόνισε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές αυτές σκόνταφταν, όλα τα προηγούμενα χρόνια, στη διστακτικότητα του πολιτικού συστήματος, στη δαιμονοποίηση της έννοιας της ευελιξίας από ένα φοβικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας, στην έλλειψη ψυχραιμίας και ρεαλισμού στον δημόσιο διάλογο, αλλά και στις οργανωμένες αντιδράσεις ισχυρών συντεχνιακών ομάδων».

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και εκτίμησε ότι θα δημιουργήσει άμεσα 30.000 νέες θέσεις εργασίας. Ακόμη στη μείωση της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων μέσω του συστήματος «Εργάνη» και τη θεσμοθέτηση νέου μηχανισμού κατώτατου μισθού που εξασφαλίζει, όπως είπε, «τα κατώτατα όρια ασφάλειας εισοδήματος για όλους τους εργαζόμενους, επιτρέποντας στους κοινωνικούς εταίρους να καθορίζουν μόνοι τους όποιες, υψηλότερες, αμοιβές συμφωνήσουν».

Επισήμανε, επίσης, την αναδιοργάνωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας με παράλληλη διατήρηση του 40ωρου στην προσαρμογή του κόστους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στα ευρωπαϊκά επίπεδα και την ενδυνάμωση του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By