Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Γαλλία: Το πρώτο μεγάλο εκλογικό τεστ για τον Ολάντ οι δημοτικές εκλογές

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, το οποίο κατεβάζει 597 ψηφοδέλτια, θέλει να εκλέξει περισσότερους από 1.000 δημοτικούς συμβούλους

france-lepen

Περίπου 45 εκατομμύρια Γάλλοι και ψηφοφόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν τις δημοτικές αρχές τους για τα έξι επόμενα χρόνια, σε μια ψηφοφορία που αποτελεί το πρώτο μεγάλο εκλογικό τεστ για τον Φρανσουά Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου σημειώνει σημαντική πτώση έπειτα από 22 μήνες στην εξουσία.

Η Νέα Καληδονία και οι 33 κοινότητές της σήμαναν χθες στις 22:00 (ώρα Παρισιού, 23:00 ώρα Ελλάδας) την έναρξη της ψηφοφορίας λόγω της διαφοράς ώρας. Θα ακολουθούσαν στη συνέχεια οι περιφέρειες του Ινδικού Ωκεανού, στη Ρεουνιόν και τη Μαγιότ, πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα στην Ευρώπη στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας).
Ανάλογα με το δήμο, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν ως τις 18:00, τις 19:00 ή τις 20:00 (τοπική ώρα).

Για τρίτη φορά μετά το 2001 και το 2008, οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να συμμετέχουν επίσης στις γαλλικές δημοτικές εκλογές. Λίγοι έχουν ωστόσο κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, αφού μόνο 281.000 έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, δηλαδή μόλις το ένα τέταρτο των μεταναστών που είναι εγκατεστημένοι σε γαλλικούς δήμους και κοινότητες.

Πρώτη άγνωστη παράμετρος της ψηφοφορίας είναι η αποχή. Σύμφωνα με πολυάριθμες δημοσκοπήσεις, αναμένεται να φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ. Την Παρασκευή, το ινστιτούτο OpinionWay υπολόγιζε ότι η συμμετοχή θα κυμαίνεται ανάμεσα στο 58% και το 62%, έναντι 66,54% που ήταν κατά τον πρώτο γύρο το 2008. Μετά τις προεδρικές εκλογές, οι δημοτικές είναι ωστόσο η εκλογική αναμέτρηση που παραδοσιακά κινητοποιεί στη Γαλλία τους περισσότερους ψηφοφόρους.

Το σήριαλ με τις υποθέσεις που αποκαλύπτονται τις τρεις τελευταίες εβδομάδες μπορεί να επηρεάσει τη συμμετοχή. Υπερτιμολογήσεις σε βάρος της δημόσιας οικονομίας από το αντιπολιτευόμενο UMP, παράνομες ηχογραφήσεις, υποκλοπές με δικαστική εντολή των συνομιλιών Σαρκοζί-Ερζόγκ (Τιερί Ερζόγκ, ο δικηγόρος του πρώην προέδρου): η συσσώρευση αυτή έχει ενισχύσει την ανυποληψία την οποία αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί.

Ποια επίδραση θα έχει άραγε το δηλητηριώδες άρθρο του Νικολά Σαρκοζί που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την εφημερίδα «Λε Φιγκαρό»;

Πάντως οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους θα επιλέξουν δήμαρχο με βάση τα τοπικά ζητήματα: φόροι, ασφάλεια, συντήρηση και καθαρισμός των δρόμων, καθαριότητα, απασχόληση…

Άλλη σημαντική παράμετρος της ψηφοφορίας είναι οι επιδόσεις του Εθνικού Μετώπου. Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, το οποίο κατεβάζει 597 ψηφοδέλτια, θέλει να εκλέξει περισσότερους από 1.000 δημοτικούς συμβούλους και ελπίζει να εκλέξει δημάρχους στο Ενέν-Μπομόν (Πα-ντε-Καλαί, βόρεια Γαλλία), Σεν-Ζιλ (Γκαρ, νοτιοανατολική), ακόμη και στο Φρεζίς (Βαρ, νοτιοανατολική Γαλλία). Θα μπορούσε επίσης να υποχρεώσει σε διεξαγωγή του δεύτερου γύρου μεταξύ τριών υποψηφίων (αν κερδίσει 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο, το κόμμα παραμένει και στο δεύτερο).

Το αντιπολιτευόμενο UMP (Ένωση για μια Λαϊκή Πλειοψηφία) ελπίζει να επωφεληθεί από το γεγονός ότι η δημοτικότητα του διδύμου Ολάντ-Ερό (Ζαν Μαρκ Ερό, ο πρωθυπουργός) βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Επωφελήθηκε απ΄ αυτή την πτώση της δημοτικότητας ήδη στις μερικές εκλογές του Ιουνίου 2012, τις οποίες είχε χάσει όλες το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Εξάλλου οι δημοτικές εκλογές συχνά δεν ευνοούν τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία. Το 2008 η αριστερά είχε κερδίσει από τη δεξιά περίπου 40 πόλεις με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοικων, μεταξύ των οποίων η Τουλούζη και το Στρασβούργο, τις οποίες η δεξιά μπορεί να κερδίσει και πάλι.

Το 2001, οι Σοσιαλιστές, που βρίσκονταν τότε στην εξουσία, είχαν περιορίσει τις ζημιές κατακτώντας το Παρίσι και τη Λιόν, όμως είχαν χάσει περίπου σαράντα πόλεις. Φέτος το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Παρίσι και τη Μασσαλία.
Στην πρωτεύουσα, η πρώην υπουργός του UMP Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ και η σοσιαλίστρια νυν αντιδήμαρχος Αν Ινταλγκό διεκδικούν τη διαδοχή του Μπερτράν Ντελανοέ.

Στη Μασσαλία, ο Πατρίκ Μενουτσί (Σοσιαλιστικό Κόμμα) είναι αντίπαλος του δημάρχου Ζαν-Κλοντ Γκοντέν, ο οποίος ανήκει στο UMP και θέτει υποψηφιότητα για μια τέταρτη θητεία.

Στο Πο, άλλο θερμό σημείο, ο Φρανσουα Μπαϊρού (MoDem, κέντρο) θεωρείται φαβορί για να κερδίσει την πόλη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο εκλέγει δήμαρχο εκεί από το 1977.

πηγή: ΑΜΠΕ

By