Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Γαλλία: Υπερπτήσεις πάνω από πυρηνικούς σταθμούς

Δέκατο πέμπτο περιστατικό σε διάστημα ενός μήνα

E3542FF262DA309A5F9AEEAE1811E527

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη αγνώστου προελεύσεως έκαναν χθες υπερπτήσεις πάνω από πέντε πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία.

Αυτή ήταν η δέκατη πέμπτη φορά που παρατηρήθηκε το φαινόμενο μέσα σε περίοδο ενός μήνα. Τα μικρά αεροσκάφη εντοπίσθηκαν χθες ανάμεσα στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) και τα μεσάνυχτα (01:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), όπως αποκάλυψαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα και επιβεβαίωσε αργότερα πηγή του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπερπτήσεις αφορούσαν τους νορμανδικούς σταθμούς του Πενλί και του Φλαμανβίλ, στη βορειοδυτική Γαλλία, αυτούς του Σεν-Λοράν-ντεζ-Ο και του Νταμπιέρ-αν-Μπιρλί στην κεντρική Γαλλία και αυτόν του Φεσενέμ στην Αλσατία.

Σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο Εσωτερικών και η Χωροφυλακή δεν θέλησαν να σχολιάσουν το θέμα. Από την πλευρά του, ο όμιλος EDF, ο οποίος διαχειρίζεται τους 19 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.

Πάνω από τον σταθμό του Πενλί είχε γίνει ήδη μια υπερπτήση το βράδυ της Πέμπτης, όπως και πάνω από έναν άλλο σταθμό στο Γκολφές, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Τα αεροσκάφη δεν εξουδετερώθηκαν «επειδή δεν αντιπροσώπευαν άμεση απειλή» για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, είχε διαβεβαιώσει εκπρόσωπος της Χωροφυλακής.

Ο όμιλος EDF ανακοίνωσε χθες πως παρόμοιες υπερπτήσεις έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου πάνω από άλλους επτά πυρηνικούς σταθμούς διασκορπισμένους σε όλη τη γαλλική επικράτεια. Έκανε λόγο για επιχειρήσεις «χωρίς συνέπειες» και εξέφρασε την πρόθεσή του να καταθέσει μηνύσεις.

Η αποκάλυψη των υπερπτήσεων αυτών επανέφερε στη Γαλλία τη συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Στη χώρα απαγορεύεται να πετούν αεροσκάφη πάνω από πυρηνικούς σταθμούς σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων και σε ύψος μικρότερο των 1.000 μέτρων. Οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

By