Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

ΥΠΕΞ: Ισχύει ό,τι έχουμε πει για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Το αρμόδιο υπουργείο απαντά στις αντιδράσεις που εγείρονται από την αντιπολίτευση

German Parliament - Chancellor Angela MerkelΙσχύει απολύτως ό,τι έχει ειπωθεί στη Βουλή από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κούρκουλα σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα τον  κ. Κούρκουλα, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δώσει εντολή για την, κατά το δυνατόν, επίσπευση έκδοσης πορίσματος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί για το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων συζητήθηκε, προ ολίγων ημερών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να αναφερθεί εκ νέου στο ζήτημα αυτό και κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ό,τι έχει ειπωθεί, τέλος, από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κούρκουλα, ο οποίος μετέφερε στη Βουλή τις θέσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, κατά τη συζήτηση της τελευταίας επίκαιρης ερώτησης επί του θέματος, ισχύει απολύτως».

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι «η δική μας ερμηνεία του νόμου είναι διαφορετική» και προσθέτοντας ότι «αυτό δεν αλλάζει, παρά τις πρόσφατες αξιώσεις».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε τόνισε ότι μπορεί να εξετασθεί το θέμα του κατοχικού αναγκαστικού δανείου, έκλεισε, ωστόσο, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, αφού η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει τόσο τη συνθήκη του Λονδίνου όσο και τη συνθήκη όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By