Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Γερουσιαστής ΗΠΑ: «Άμεση απόσυρση της Τουρκίας από την Κυπριακή ΑΟΖ»

«Παράνομες προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο»

barbaros

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ μετά τις τουρκικές προκλήσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, που θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 20 Νοεμβρίου για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή και αποκλειστικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η προκλητική στάση της Αγκυρας εναντίον της Κύπρου.

Ο κ. Μενέντεζ κάλεσε τον κ. Μπάιντεν να θέσει το θέμα των παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ στους συνομιλητές του στην Άγκυρα. Η κίνηση του επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων χαρακτηρίζεται στην Ουάσινγκτον εξαιρετικά σημαντική, καθώς εκφράζει μεγάλο αριθμό συναδέλφων του.

«Η συνεχιζόμενη και δραματική κλιμάκωση των γεγονότων από την Τουρκία», γράφει ο κ. Μενέντεζ στους κ. Μπάιντεν και Κέρι, «απαιτεί άμεση απάντηση». Επίσης τους καλεί να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας «την άμεση απόσυρση (των τουρκικών πλοίων) από την κυπριακή ΑΟΖ».

Σε άλλο σημείο της επιστολής, ο Αμερικανός γερουσιαστής γράφει στον αντιπρόεδρο Μπάιντεν: «Οι Κύπριοι χρειάζονται τη σθεναρή φωνή σας για το θέμα αυτό, για να προτρέψετε τον πρόεδρο Ερντογάν να αποσυρθεί από την ΑΟΖ της Κύπρου, έτσι ώστε οι συνομιλίες για την επανένωση να επαναληφθούν. Η ενεργός συμμετοχή σας στο Κυπριακό δημιούργησε νέες ελπίδες για τις συνομιλίες, οι οποίες τίθενται σε κίνδυνο από τις παράνομες προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο».

Ο κ. Μενέντεζ δικαιολογεί την απόφαση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, να αποσυρθεί από τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στις τουρκικές παράνομες ενέργειες. Γράφει σχετικά:

«Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου για 40 χρόνια, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, έχοντας παρεμποδίσει ενεργά στο διάστημα αυτό τα δικαιώματα του κυπριακού λαού να επωφεληθεί από τους φυσικούς πόρους της χώρας του, και έχει παρατείνει την ταλαιπωρία του, με την υποστήριξη της αδιαλλαξίας των τουρκοκυπριακών θέσεων, σ’ όλες τις προηγούμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Αφού καταγράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει δημόσια τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, ο κ. Μενέντεζ υπογραμμίζει στον κ. Μπάιντεν ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να συνταχθούν με τη διεθνή κοινότητα καλώντας την Τουρκία να αποσυρθεί άμεσα από την διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ της Κύπρου και να συμφωνήσει να εργαστεί για μία τουρκοκυπριακή θέση που θα επιδιώκει τη δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως συμφωνήθηκε στο Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου».

Ο Αμερικανός γερουσιαστής υπενθυμίζει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι «δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τους Ελληνοκύπριους και του Τουρκοκύπριους στις προσπάθειές τους να επιτύχουν αυτό το στόχο» και εκφράζει την πεποίθηση ότι ο κ. Μπάιντεν «θα μεταφέρει το μήνυμα αυτό στον Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να μπορέσουν οι δύο πλευρές να εμπλακούν ξανά σε έντιμες και παραγωγικές διαπραγματεύσεις».

Σήμερα το πρωί (ώρα Ουάσινγκτον) έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By