Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Αναβλήθηκε η δίκη των νεοναζί στη Γερμανία (βίντεο)

Δολοφόνησε 10 ανθρώπους, μεταξύ αυτών έναν ΄Ελληνα και 8 Τούρκους μετανάστες.

File photo of members of the neo-Nazi group National Socialist UndergroundΑναβλήθηκε για τις 14 Μαΐου η πολύκροτη δίκη των νεοναζί στη Γερμανία, η οποία άρχισε σήμερα. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU (Εθνικό Σοσιαλιστικό Υπόγειο Ρεύμα), Μπεάτε Τσεπ.  Το δικαστήριο θα εξετάσει τα αιτήματα αναβολής για μεροληψία, που κατέθεσαν οι τρεις συνήγοροι της Μπεάτε Τσέπε.

Η Τσεπ κατηγορείται ότι δολοφόνησε 10 ανθρώπους, μεταξύ αυτών έναν ΄Ελληνα και 8 Τούρκους μετανάστες. Η υπόθεση συγκλόνισε τη χώρα και η δίκη θεωρείται μία από τις σημαντικότερες της μεταπολεμικής Γερμανίας.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει ακόμα συμμετοχή σε δύο βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές μεταναστών στην Κολωνία και σε 15 ληστείες τραπεζών. Η Μπεάτε Τσεπ είναι το μοναδικό επιζόν μέλος της νεοναζιστικής ομάδας. Τα άλλα δύο ηγετικά μέλη, ο Ούβε Μούντλος και ο Ούβε Μπένχαρτ αυτοκτόνησαν το Νοέμβριο του 2011, ύστερα από αποτυχημένη ληστεία σε τράπεζα, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψή από τους αστυνομικούς. Το γεγονός αυτό αλλά και η ανατίναξη του σπιτιού τους από την Τσέπε στη συνέχεια, έγινε η αιτία για την αποκάλυψη της εγκληματικής ομάδας.

Μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου δεκάδες οχήματα μέσων ενημέρωσης, μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για την διεξαγωγή της δίκης. Η γερμανική κοινή γνώμη, που περίμενε επί μήνες τη δίκη, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα όσα εκτυλίσσονται στο Μόναχο αλλά και για τα μέλη της οργάνωσης, η οποία -σχεδόν ανενόχλητη- δολοφονούσε επί χρόνια σε διάφορα σημεία της Γερμανίας με ρατσιστικά κυρίως κίνητρα.

Όπως αναμένονταν, η δίκη ξεκίνησε μετ΄ εμποδίων με τους συνηγόρους υπεράσπισης να προσπαθούν να διακόψουν τη δίκη επικαλούμενοι μεροληψία του προέδρου του δικαστηρίου Μάνφρεντ Γκέτσλ. Για το σχετικό αίτημα θα αποφανθεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία.


Η αναμονή χρόνων για να έρθει αυτή η μέρα, ήταν εξαιρετικά ψυχοφθόρα για τους συγγενείς. Κατ΄αρχην αναμονή για να εντοπιστούν οι δράστες, που οι ανακριτικές αρχές αναζητούσαν επίμονα στο οργανωμένο έγκλημα, και όχι σε νεοναζιστικά κυκλώματα, παρά τις οφθαλμοφανείς ενδείξεις που διέθεταν. Επί 13 χρόνια οι δύο βασικοί δράστες, ο Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρντ με τη βοήθεια της Μπεάτε Τσέπε και με ψεύτικες ταυτότητες που προμηθεύτηκαν από συνεργάτες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, δολοφόνησαν 10 ανθρώπους με ρατσιστικά κίνητρα, έβαλαν βόμβες και λήστεψαν τράπεζες πριν  συλληφθούν το Νοέμβριο του 2011 και στη συνέχεια να αυτοκτονήσουν. Σε όλο αυτό διάστημα οι ανακριτικές αρχές δεν έκαναν ούτε μια σκέψη να αξιοποιήσουν τα στοιχεία που διέθεταν από τους μυστικούς πράκτορες. Αντίθετα, σύμφωνα με τη DW, προσπάθησαν να σπιλώσουν τη μνήμη των θυμάτων με υποψίες για την ηθική τους ακεραιότητα. Κι αυτό είναι που πονάει ιδιαίτερα τους συγγενείς. Εάν οι αρχές είχαν αντιδράσει έγκαιρα πολλά από τα θύματα θα ήταν ακόμη ζωντανά.

Ελπίδα για τους συγγενείς

Οι συγγενείς των θυμάτων συνδέουν πολλές προσδοκίες από την ακροαματική διαδικασία. Έχουν την ελπίδα ότι μετά από τα λάθη και τις παραλείψεις που «ντρόπιασαν» τις διωκτικές αρχές, θα γίνει δικαστική επεξεργασία της υπόθεσης και θα δοθούν απαντήσεις στο μεγάλο ερώτημα, γιατί καθυστέρησε τόσα χρόνια η σύλληψη των δραστών. «Το κράτος δεν μπόρεσε να προστατεύσει του πολίτες του από την ακροδεξιά βία» υποστηρίζει ο Μεχμέντ Νταμιγκύλερ, δικηγόρος στο Βερολίνο, που εκπροσωπεί δύο οικογένειες Τούρκων θυμάτων. «Μένει μια πικρή γεύση, όταν γίνονται λάθη ακόμη και σε θέματα που αφορούν στον τύπο». Οι πελάτισσές του θα είναι παρούσες τη Δευτέρα, στην αίθουσα του δικαστηρίου. «Θέλουν να δουν με τα μάτια τους, ότι δεν πρόκειται για μαύρη τρύπα, ότι δράστες είναι φτιαγμένοι από κρέας και αίμα, να καταλάβουν τι έγινε τότε και γιατί η τύχη ήταν τόσο σκληρή με την οικογένειά τους. Θέλουν δικαιοσύνη, θέλουν να δουν τους δράστες να ζητούν συγγνώμη και επιτέλους να μάθουν ποιοι ήταν οι μυστικοί πληροφοριοδότες και ποιος ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών».

Η δίκη σε νούμερα

Έχει χαρακτηριστεί και ως η δίκη του αιώνα από τα γερμανικά ΜΜΕ όχι μόνο λόγω της σημασίας της, αλλά και του αριθμού των συμμετεχόντων.
-5 δικαστές υπό την προεδρία του Μάνφρεντ Γκετλς, και 3 αναπληρωματικών σε περίπτωση κωλύματος
-5 κατηγορούμενοι
-11 συνήγοροι υπεράσπισης
-22 εμπειρογνώμονες, μεταξύ αυτών ψυχίατροι και ιατροδικαστές
-77 πολιτικοί ενάγοντες, τους οποίους εκπροσωπούν 53 δικηγόροι
-80 δικάσιμες ανά τρεις κάθε εβδομάδα, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2014. Ήδη το δικαστήριο προειδοποίησε ότι ο χρόνος δεν επαρκεί.
-250 θέσεις εκ των οποίων οι 50 για τα ΜΜΕ
-488 σελίδες περιλαμβάνει το κατηγορητήριο
-606 μάρτυρες έχουν κληθεί να καταθέσουν
-280.000 σελίδες περιλαμβάνουν οι 600

(Visited 1 times, 1 visits today)
By