Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Φιάσκο το «success story» της κυβέρνησης

Ψευτοδίλημμα «ιδιωτικοποιήσεις ή νέα μέτρα»

fosphots.com | Alexandros Katsis
fosphots.com | Alexandros Katsis

Επιβεβαιωμένοι από τις εξελίξεις εφμανίζονται οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σημερινή εξέλιξη αναφορικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. «Οι σημερινές εξελίξεις με το «ναυάγιο» στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, επιβεβαιώνουν τη σκληρή κριτική που έχουμε ασκήσει στην πολιτική εκποίησης δημόσιας περιουσίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θέτει μια  «σειρά από κρίσιμα, εθνικής σημασίας ζητήματα:
1. Τα αντικρουόμενα επιχειρηματικά, εθνικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα γύρω από τον ενεργειακό κλάδο, τελικά δεν μπόρεσαν να γεφυρωθούν. Όπως είναι λογικό, κάθε ενδιαφερόμενος (στην προκειμένη περίπτωση Ρωσία, Ε.Ε., ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν και οι εταιρείες τους) επιχειρεί να προωθήσει τους στρατηγικούς του στόχους και τις δικές του επιδιώξεις. Η μόνη πλευρά που λειτουργεί χωρίς να προστατεύει τα συμφέροντα που υποτίθεται ότι εκλέχτηκε για να προασπίζει είναι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται να επιδιώκει την άνευ όρων εκποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων που αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού, υπονομεύοντας έτσι το δημόσιο και εθνικό συμφέρον.
2. Η σημερινή ανακοίνωση της Gazprom «αδειάζει» την ελληνική κυβέρνηση, η πολιτικής της οποίας να φορτώσει στη ΔΕΠΑ τις οφειλές των ευνοημένων ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών φυσικού αερίου, θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η λεγόμενη «μεγάλη ιδιωτική επιχειρηματικότητα» μεταθέτει ουσιαστικά το κόστος της κερδοφορίας της στις δημόσιες επιχειρήσεις, τα δημόσια ταμεία και τελικά στους φορολογούμενους πολίτες.
3. Εκτιμούμε ότι η τρόικα και η κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν επικοινωνιακά τις σημερινές εξελίξεις για να επιβάλουν νέα μέτρα λιτότητας στον ελληνικό λαό. Το γνωστό ψευτοδίλημμα «ιδιωτικοποιήσεις ή νέα μέτρα» θα χρησιμοποιηθεί για μία ακόμη φορά για να εκβιαστεί η κοινή γνώμη και να δεχτεί αδιαμαρτύρητα την επιβολή νέων μέτρων. Η επιχείρηση εξαπάτησης όμως έχει κοντά ποδάρια. Έχει γίνει πλέον κατανοητό από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι πολιτικές λιτότητας είναι συμπληρωματικές και αλληλοτροφοδοτούμενες.
4. Η κυβέρνηση, αντί να λειτουργεί ως ατζέντης συμφερόντων και πλασιέ ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, θα έπρεπε να έχει ήδη εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, χρησιμοποιώντας ως μοχλούς ανάπτυξης κομβικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ. Δεσμευόμαστε ότι η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πλούτου και την υλοποίηση, μαζί με την κοινωνία, ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κοινωνικής, περιβαλλοντικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By