Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Δημόσιο: Αναδρομική επιστροφή μισθών για πλαστά πιστοποιητικά

Άμεση ανάκληση διορισμού χωρίς καμία άλλη πειθαρχική διαδικασία 

dimosio600_141113

Η χρήση πλαστού τίτλου σπουδών ή άλλων πτυχίων από δημόσιους υπαλλήλους προκειμένου να διοριστούν, θα στοιχίσει τόσο τη θέση τους, καθώς θα ανακληθεί άμεσα ο διορισμός τους, όσο και στην τσέπη τους, επειδή θα ζητηθεί από το Δημόσιο να επιστρέψουν τους μισθούς που έχουν λάβει.

Τίτλοι σπουδών, πτυχία ξένων γλωσσών αλλά και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο χρησιμοποιήθηκε για να καταλάβει κάποιος υπάλληλος μια δημόσια θέση θα βρεθούν στο στόχαστρο των ελέγχων αυτών, οι οποίοι βάσει της εγκυκλίου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη θα πρέπει να ολοκληρωθούν με διαδικασίες εξπρές και συγκεκριμένα εντός μηνός.

Όπως σημειώνει δημοσίευμα της εφημερίδας « Τα Νέα», για τους υπαλλήλους που έχουν κάνει χρήση πλαστών πιστοποιητικών προβλέπεται άμεση ανάκληση του διορισμού χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε άλλη πειθαρχική διαδικασία.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος -όπως διευκρίνιζαν στελέχη του υπουργείου- οι υπάλληλοι που παρατύπησαν θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που εισέπραξαν από το Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, όπως έγινε στην περίπτωση των δημοτικών αστυνομικών για τους οποίους ο έλεγχος έδειξε πως προσλήφθηκαν χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία.

Παράλληλα, τα χρόνια υπηρεσίας τους μπορεί να μην υπολογιστούν ως ασφαλιστικός χρόνος για τη σύνταξή τους.

Ο έλεγχος ανατρέχει στα στοιχεία που δήλωσαν οι υπάλληλοι κατά τον χρόνο πρόσληψης, μετάταξης ή μετατροπής των συμβάσεών τους, γεγονός που συνεπάγεται πως ακόμη και εάν στη συνέχεια απέκτησαν τα σχετικά προσόντα (π.χ. απαιτούμενους τίτλους σπουδών), δεν γλιτώνουν από τη διαδικασία ανάκλησης της τοποθέτησής τους στο Δημόσιο.

«Σε κάθε περίπτωση η υπηρεσιακή κατάσταση ενός υπαλλήλου είναι συνεχής και επομένως ο έλεγχος θα ανατρέχει στον χρόνο του αρχικού διορισμού ή πρόσληψης του υπαλλήλου και όχι, για παράδειγμα, από την ημερομηνία μετάταξης του υπαλλήλου στον φορέα» επισημαίνεται στην εγκύκλιο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By