Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021

Διατηρεί την εκεχειρία η Ουκρανία παρά την επίθεση των φιλορώσων

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την απόφαση της Άνω Βουλής της Ρωσίας

oukrania-apokleismos-kubernitikon-ktirion-kiebo

Να τηρήσει την μονομερή κατάπαυση του πυρός αποφάσισε η Ουκρανία παρά την κατάρριψη ουκρανικού ελικοπτέρου από φιλορώσους αποσχιστές, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν από τις Βρυξέλλες.

«Διατηρούμε τη δέσμευσή μας, διατηρούμε τη μονομερή κατάπαυση πυρός», δήλωσε ο κ. Κλίμκιν στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Κλίμκιν εξέφρασε τη λύπη του για τις «τραγικές εξελίξεις» αναφερόμενος στην κατάρριψη του ουκρανικού ελικοπτέρου κοντά στην πόλη Σλοβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, προπύργιο των φιλορώσων, που προκάλεσε τον θάνατο εννέα στρατιωτών.

«Τέτοιες προκλήσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για μια εκεχειρία που θα διαρκέσει», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας. Όμως «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το μέγιστο ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση» στην ανατολική Ουκρανία και κυρίως στο Ντονέτσκ και το Σλοβιάνσκ, συμπλήρωσε.

Επίσης ο κ. Κλίμκιν εξήγησε ότι η απόφαση για την παράταση ή μη της εκεχειρίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή και ανακοινώθηκε ότι θα διαρκέσει μία εβδομάδα, εναπόκειται στον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

«Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στο ειρηνευτικό σχέδιο, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης», υπογράμμισε.

Εξάλλου ο Ουκρανός υπουργός χαιρέτισε την απόφαση της Άνω Βουλής της Ρωσίας να ανακαλέσει το δικαίωμα που είχε εκχωρήσει στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, όμως επεσήμανε ότι η Μόσχα θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες θετικές πρωτοβουλίες.

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα θετικό βήμα, όμως χρειαζόμαστε και άλλα θετικά βήματα, όπως η υποστήριξη του ολοκληρωμένου ειρηνευτικού σχεδίου από τον πρόεδρο, από τη Ρωσία και φυσικά χρειαζόμαστε αποτελεσματικούς ελέγχους στα σύνορα και φυσικά είναι κρίσιμο να αναληφθούν μια σειρά πολύ άμεσων μέτρων ώστε να οικοδομηθεί περισσότερη εμπιστοσύνη, όπως η απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως η απελευθέρωση των ομήρων μελών του ΟΑΣΕ», ανέφερε ακόμα ο κ. Κλίμκιν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By