Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Διευκρινίσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Ρόδο

Το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση

rodos

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) παρέχει διευκρινίσεις για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε ξενοδοχειακή μονάδα της Ρόδου, καθώς από τις 14 Αυγούστου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου και τα Εργαστήρια του δικτύου των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας ξεκίνησε τη διερεύνηση της κατάστασης.

«Με τα έως τώρα δεδομένα πιθανολογείται επιδημία ιογενούς γαστρεντερίτιδας με μετάδοση κυρίως από άτομο σε άτομο. Πιθανός αιτιολογικός παράγοντας θεωρείται ο νοροϊός, ο οποίος ευθύνεται για περισσότερες από 200 εκατομμύρια λοιμώξεις το χρόνο στις χώρες του Δυτικού κόσμου», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζοντας ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση και έμφαση δίνεται στη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων για την αποφυγή περισσότερων κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, το φαινόμενο ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου και αφορούσε σε ήπιας συμπτωματολογίας γαστρεντερίτιδα (έμετοι και διάρροιες διάρκειας 1-2 ημερών), τόσο σε ενοίκους όσο και σε εργαζομένους του εν λόγω ξενοδοχείου. Κρούσματα αναφέρθηκαν μέχρι τις 18 Αυγούστου, ενώ το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε ενοίκους και εργαζομένους δεν ήταν ανησυχητικό. Κανένα περιστατικό δε χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ δεν παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε κάποιο συγκεκριμένο group ή συγκεκριμένο όροφο του ξενοδοχείου και μεταξύ των κρουσμάτων υπάρχουν άτομα πολλαπλών εθνικοτήτων. Τα αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου σε κλινικά δείγματα αναμένονται να βγουν τις επόμενες ημέρες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By