Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020

Δύο νεκροί από την τεράστια πυρκαγιά στη Χιλή

Χιλιανοί Πεζοναύτες περιπολούν στους δρόμους αφού η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

chile-fireB

Μια τεράστια πυρκαγιά επεκτάθηκε χθες και σήμερα σε τμήματα του λιμανιού Βαλπαραΐσο της Χιλής με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων, την καταστροφή τουλάχιστον 500 κατοικιών και την απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων.

Χιλιανοί Πεζοναύτες περιπολούν στους δρόμους αφού η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο δήμαρχος του Βαλπαραΐσο Χόρχε Κάστρο είπε πως πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία της πόλης αυτής των 270.000 κατοίκων.

Το Βαλπαραΐσο είναι ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της χώρας και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

Η πυρκαγιά, η οποία ενισχύεται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στις ακτές του Ειρηνικού, ευθύνεται για τους θανάτους δύο ηλικιωμένων πολιτών, δήλωσε στον τοπικό ραδιοσταθμό ο υποναύαρχος Χούλιο Λέιβα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν επίσης τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες.

Πληρώματα ασθενοφόρων περιέθαλψαν κατοίκους που είχαν εισπνεύσει καπνό καθώς η πυρκαγιά επεκτεινόταν στο ένα τετράγωνο μετά το άλλο και προκαλούσε μικρές εκρήξεις.

Ο δήμαρχος Κάστρο προειδοποίησε πως ο αρχικός αριθμός των 500 κατεστραμμένων σπιτιών μπορεί να αυξηθεί μόλις το φως της ημέρας δώσει στις αρχές την ευκαιρία να εκτιμήσουν την πλήρη έκταση της καταστροφής.

Η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών ONEMI υπολόγισε πως περίπου 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Σχεδόν 12 ώρες αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά, οι σειρήνες εξακολουθούν να ηχούν και η στάχτη να πέφτει στους συνήθως γραφικούς λόφους του Βαλπαραΐσο καθώς οι πυροσβέστες πασχίζουν να θέσουν τις φλόγες υπό έλεγχο.

Οι συνοικίες Λα Κρους και Λας Κάνιας είναι μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο.

«Διαφύγαμε από τη συνοικία Λα Κρους, από ένα διαμέρισμα που είχα αποκτήσει πριν από λίγο καιρό. Κάηκε, το σπίτι της αδελφής μου κάηκε επίσης εκ θεμελίων από τη φωτιά», είπε φανερά ταραγμένη η Ρόσα Γκουσμάν κοιτώντας ανήμπορη του κόκκινους από τη λάμψη της φωτιάς λόφους.

Η ιστορική συνοικία του Βαλπαραΐσο, που έχει περιληφθεί από την UNESCO στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, το λιμάνι της πόλης και το Κογκρέσο δεν βρίσκονται στην πορεία που ακολουθεί αυτή τη στιγμή η φωτιά.

Οι ισχυροί άνεμοι και ο πυκνός καπνός κρατούσαν στο έδαφος τουλάχιστον μέχρι τα χαράματα τα πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα.

«Ο καιρός περιπλέκει την κατάσταση», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος των δυνάμεων έκτακτης ανάγκης Γκιγέρμο ντε λα Μάσα. «Ο άνεμος δεν μας ευνοεί. Η απομάκρυνση των κατοίκων είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας, καθώς και το να θέσουμε υπό έλεγχο την ίδια την πυρκαγιά». Για σήμερα προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι στο Βαλπαραΐσο.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ενδεχόμενο να επηρεασθούν από την πυρκαγιά οι εξαγωγές χαλκού της Χιλής.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ στην Πολβόρα, στην περιφέρεια του Βαλπαραΐσο, καταστρέφοντας 150 στρέμματα με ευκάλυπτους, βοσκοτόπια και θάμνους, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ONEMI). Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε περισσότερους από 40 λόφους που δεσπόζουν της πόλης.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By