Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Είδος προς εξαφάνιση οι άνδρες!

Σε… πέντε εκατομμύρια χρόνια μπορεί να υπάρχει ακόμα το ανθρώπινο είδος, αλλά όχι οι άνδρες!

YΜια σημαντική αποκάλυψη για το ανδρικό φύλλο, αλλά και το ανθρώπινο γένος γενικότερα έκανε η καθηγήτρια Γενετικής Τζένη Γκρέιβς , υποστηρίζοντας πως τo χρωμόσωμα Υ, που μόνο οι άνδρες διαθέτουν στο γενετικό υλικό τους, φθείρεται με το πέρασμα του χρόνου συνεχώς.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως σε πέντε εκατομμύρια χρόνια, μπορεί να υπάρχει ακόμα το ανθρώπινο είδος, αλλά το ανδρικό φύλλο θα έχει εξαφανιστεί!

«Τα νέα δεν είναι καλά για του ανδρικό φύλλο» ανέφερε η καθηγήτρια Γκρέϊβς μιλώντας στην Αυστραλιανή Ακαδημία Επιστημών. «Κάποιος για να είναι αρσενικό χρειάζεται το χρωμόσωμα Υ.  Περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια πριν το Υ έφερε πάνω του 1.400 γονίδια, ενώ τώρα έχει μόνο 45. Εάν αυτός ο ρυθμός εκφυλισμού συνεχιστεί, τότε σε 5 εκατομμύρια χρόνια το Υ δεν θα φέρει καθόλου γονίδια. Το Υ χρωμόσωμα πεθαίνει, το θέμα είναι τι γίνεται μετά;» υπογράμμισε τονίζοντας πως σε κάποιες απομονωμένες ομάδες ανδρών η διαδικασία φθοράς του χρωμοσώματος Υ ίσως να έχει ήδη ξεκινήσει.

Το ανδρικό χρωμόσωμα Υ φέρει ένα γονίδιο το οποίο είναι αυτό που ευθύνεται για την ανάπτυξη του ανδρικού μορίου και για την έκκριση των ανδρικών ορμονών. Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι τι συμβαίνει με το ανδρικό φύλο σε περίπτωση που το χρωμόσωμα εκφυλιστεί και μαζί του εξαφανιστούν τα γονίδια τα οποία φέρει;

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Γκρέιβς, «οι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα της παρθενογένεσης, όπως επί παραδείγματι έχουν μερικά ερπετά, αφού κάποια σημαντικά γονίδια για την ανάπτυξη του νέου οργανισμού προέρχονται από το αρσενικό».

Μία από τις πιθανότητες λοιπόν είναι το χρωμόσωμα Υ και το κρίσιμο για τον βιολογικό καθορισμό του φύλου γονίδιο να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο -όπως συμβαίνει σε κάποια τρωκτικά- κι έτσι το είδος θα μπορεί να αναπαραχθεί.

Ένα άλλο πιθανό αποτέλεσμα, που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας, θα είναι η δημιουργία δύο ειδών ανθρώπων, τα οποία όμως δεν θα μπορούν να αναπαράγονται μεταξύ τους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By