Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Εγκρίθηκε η παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας

Εγκρίθηκε από τη Γερουσία με 233 ψήφους υπέρ

juan-carlos-i-5

Με συντριπτική πλειοψηφία έδωσε η Γερουσία της Ισπανίας το «πράσινο φως» για την παραίτηση του βασιλιά Χ0υάν Κάρλος και την ενθρόνιση του γιου του και διαδόχου, πρίγκιπα Φιλίππου.

Ο 76χρονος πλέον Χουάν Κάρλος παρέστη στην προτελευταία επίσημη πράξη του ως βασιλιάς, όπου και παρέθεσε γεύμα στα ανάκτορα Θαρθουέλα παρουσία και του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Η τελευταία θα είναι αύριο στο Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης, όταν και θα υπογράψει το νόμο της παραίτησής του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ανακτόρων, η τελετή θα είναι «πολύ σύντομη» και δεν θα εκφωνηθεί ομιλία.

Ο νόμος, που έχει ψηφιστεί από τους βουλευτές, εγκρίθηκε από τη Γερουσία με 233 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 20 αποχές αφού τα κόμματα που στηρίζουν τη μοναρχία -το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό- διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία.

Μεταξύ των λίγων διαφωνούντων, οι οποίοι ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της μοναρχίας, είναι οι βουλευτές του αυτονομιστικού καταλανικού κόμματος ERC.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, 46 ετών, θα ανακηρυχθεί νέος βασιλιάς της Ισπανίας μόλις ο νόμος δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το βράδυ της Τετάρτης ή την Πέμπτη. Η ορκωμοσία του θα γίνει την Πέμπτη ενώπιον των βουλευτών και των γερουσιαστών, χωρίς ξένους προσκεκλημένους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By