Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ΕΕ: Εξετάζει την επιβολή προστίμων στη Γαλλία

Επειδή απέτυχε να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της

komision

Με κυρώσεις κινδυνεύει η Γαλλία καθώς αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να προωθήσουν την επιβολή προστίμων σε βάρος της επειδή απέτυχε να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της, αν και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ενδέχεται τελικά να μην αντιμετωπίσει μια τέτοια, δίχως προηγούμενο, τιμωρία.

Πριν από τρεις εβδομάδες, το Παρίσι έμοιαζε να έχει ξεπεράσει εντελώς τον κίνδυνο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε περαιτέρω αλλαγές στο σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας, αφού υπήρξαν, όπως και στην περίπτωση της Ιταλίας, ορισμένες προσαρμογές.

Όμως, ενόψει της καταληκτικής προθεσμίας της Δευτέρας, όταν η Κομισιόν πρόκειται να δώσει το οριστικό πράσινο φως στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ΕΕ, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως το σενάριο της επιβολής προστίμων στη Γαλλία για την αθέτηση των πρότερων δεσμεύσεών της —προστίμων τα οποία, θεωρητικά, θα μπορούσαν να ανέλθουν ακόμη και σε ένα ποσό €5 δισεκ.—, συνεχίζει να μελετάται σοβαρά.

Βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αποφευχθεί μια τέτοια κίνηση, που θα τροφοδοτούσε το εντεινόμενο αντιευρωπαϊκό αίσθημα στη Γαλλία, κάτι που η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, θέλει να αποτρέψει, παρότι επιδιώκει ταυτόχρονα να προασπίσει τους ισχύοντες κανόνες στην ΕΕ.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν πασχίζουν να καταλήξουν στις νομικές διατυπώσεις που θα τους επιτρέψουν να παραβλέψουν την αθέτηση των στόχων για την επίτευξη των οποίων είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση της Γαλλίας, χωρίς να ξεσηκώσουν ένα κύμα διαμαρτυριών από άλλα κράτη μέλη τα οποία ερίζουν πως οι κανόνες δεν έχουν καμιά αξιοπιστία εάν η Γαλλία μπορεί να τους παραβαίνει.

«Αν πρέπει να προωθηθεί μια πειθαρχική διαδικασία διότι δεν έχει υπάρξει καμιά αποτελεσματική ενέργεια από μέρους της Γαλλίας, αυτό θα σημάνει την επιβολή προστίμων, με βάση αυτά που προβλέπουν οι κανόνες», είπε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος είναι ενημερωμένος για τη συζήτηση που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Αλλά, πρόσθεσε, το πράγμα μπορεί να έχει «οποιαδήποτε» εξέλιξη.

Η απόφαση για το εάν θα επιβληθεί πρόστιμο ή όχι αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα, αφού η Επιτροπή δώσει στη δημοσιότητα τις οριστικές εκτιμήσεις της για τα σχέδια των προϋπολογισμών των κρατών μελών της ευρωζώνης για το 2015, εκτίμησαν πηγές προσκείμενες στην ΕΕ.

Ένας ακόμη μη κατονομαζόμενος Ευρωπαίος αξιωματούχος περιέγραψε μια ιδιαίτερα σκληρή αντιπαράθεση: «Η Επιτροπή έχει υιοθετήσει πολύ σκληρή στάση αλλά για το πόσο μακριά θα φτάσει, δεν είμαι σίγουρος», είπε και πρόσθεσε πως οι συζητήσεις περί επιβολής προστίμων έχει σκοπό να αποσπάσει παραχωρήσεις από το Παρίσι. «Αυτό είναι το παιγνίδι που παίζεται, κι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί», εξήγησε.

Τα πρόστιμα βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος μπορεί να ανέλθουν έως και στο 0,2% του ΑΕΠ μιας χώρας μέλους της ευρωζώνης. Στη Γαλλία είχαν δοθεί τον περασμένο Ιούνιο δύο επιπλέον χρόνια για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της εντός του ορίου του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, δηλαδή κάτω από το 3% του ΑΕΠ της, αφού δεν τα κατάφερε εντός της προηγούμενης προθεσμίας, στα τέλη του 2013. Όμως η Γαλλία πλέον διαμηνύει πως δεν θα τηρήσει ούτε την προθεσμία του 2015.

Εάν πράγματι επιβληθούν πρόστιμα, αυτά θα μπορούσαν να μην είναι τα πιο αυστηρά που προβλέπονται—διότι εντέλει ένα μεγάλο πρόστιμο απλώς θα επιδείνωνε τη δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας, εξήγησαν οι πηγές που πρόσκεινται στην ΕΕ.

By