Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

ΕΕ και ΕΚΤ «δεν βάζουν βέτο» στο deal Εθνικής – Eurobank

Αμφισβήτησε την ακρίβεια των δημοσιευμάτων σχετικά με το θέμα.

european-central-bankΔιέψευσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί ότι η Κομισιόν και η ΕΚΤ βάζουν κάποιου είδους βέτο στη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank, καθώς αμφισβήτησε την ακρίβεια των δημοσιευμάτων σχετικά με το θέμα.

Ωστόσο, τόνισε ότι η τρόικα οφείλει να ελέγξει πώς και αν επηρεάζει η συγχώνευση το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς το νέο σχήμα θα πρέπει μεταξύ άλλων να ανακεφαλαιοποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThePaper, η τρόικα θεωρεί ότι το σχήμα Εθνικής – Eurobank θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιηθεί πέραν των 15,5 δις ευρώ, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,5 δις. ευρώ, ενώ το νέο σχήμα λόγω του μεγέθους του δεν θα είναι δυνατό να πωληθεί στο μέλλον. Παράλληλα επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν φόβοι για την βιωσιμότητα της Eurobank καθώς τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποιησή της είναι εξασφαλισμένα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες και διαροές, «παγώνουν» προσωρινά όλες οι διαδικασίες κεφαλαιακής ενίσχυσης του ομίλου της Εθνικής – Eurobank, μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδας, με την τρόικα, προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του.

Τη στιγμή που οι άλλες δύο συστιμικές τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς έχουν βάλει μπρος τις αυξήσεις κεφαλαίου τους, με σοβαρές πιθανότητες να εξασφαλίσουν και το 10% των ιδιωτικών κεφαλαίων, η διοίκηση της Εθνικής καλείται να αποδείξει τα αυτονόητα, ότι δεν είναι δυνατή η αναστροφή της όλης διαδικασίας.

Η εμπλοκή στο deal Εθνικής – Eurobank και οι εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο και της πρώτης συνάντησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και της τρόικας. Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες μέρες, ενώ από βδομάδα δουλειά πιάνει και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την τρόικα θα επιχειρήσει να πείσει τα μέλη της για την ανάγκη να εξελιχτεί ομαλά η συγχώνευση των δύο τραπεζών.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By