Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Εκρήξεις στη Λωρίδα της Γάζας

Δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός

gaza

Περισσότερες από 10 εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί σε σπίτια και αυτοκίνητα στελεχών του παλαιστινιακού κινήματος Φάταχ, στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες προκάλεσαν μικρές υλικές ζημιές, ενώ, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και μέλη του κινήματος, δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός.

Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα για τις εκρήξεις αυτές, τις οποίες καταδίκασε η Φάταχ, το ιστροικό κίνημα του Γιάσερ Αραφάτ και του προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, ενώ η ισλαμιστική Χαμάς κατήγγειλε την «εγκληματική» ενέργεια.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μερικών ωρών, πριν από τις 06.30. Στόχος μιας από τις εκρήξεις ήταν ξύλινη εξέδρα που είχε στηθεί στη δυτική Γάζα ενόψει της εκδήλωσης για τη 10η επέτειο από τον θάνατο (στις 11 Νοεμβρίου του 2004) του Γιάσερ Αραφάτ, βασικού ιδρυτή και ηγέτη της Φάταχ.

Ο Αμπντάλα Αμπου Σαμχαντάνα, αξιωματούχος της Φάταχ, δήλωσε ότι η επετειακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παρά τις εκρήξεις. «Κανείς δεν θα αποτρέψει την εκδήλωση αυτή η οποία θα πραγματοποιηθεί παρά τις εκρήξεις και τον τρόμο που επιδιώκουν να σπείρουν οι δράστες τους», σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που η επέτειος του θανάτου του Αραφάτ θα τιμηθεί δημόσια στη Λωρίδα της Γάζας.

Χαμάς και Φάταχ συμφώνησαν τον Απρίλιο να σχηματίσουν κυβέρνηση «συμφιλίωσης», σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν βαθιές πολιτικές ρήξεις μεταξύ τους που χρονολογούνται από το 2007, όταν η Χαμάς κατέλαβε δια της βίας την εξουσία στη Γάζα, εκδιώκοντας τις δυνάμεις της Φάταχ.

Η Χαμάς – θεωρητικά – εκχώρησε την εξουσία στη Γάζα κατά τον σχηματισμό στις 2 Ιουνίου κυβέρνησης εθνικής ενότητας που συγκροτήθηκε από ανεξάρτητες προσωπικότητες, μετά τη συμφιλίωση με τη Φάταχ.

Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο δράστης των επιθέσεων, ωστόσο επιστολή που είχε αφεθεί σε ένα από τα σημεία των εκρήξεων υπογράφεται από το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγές στη Φάταχ δηλώνουν ότι αμφισβητούν τη γνησιότητα της επιστολής και εκτιμούν ότι είναι πιθανότερο οι δράστες να θέλουν να σπείρουν τον φόβο καλύπτοντας την πραγματική τους ταυτότητα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By