Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, 2020

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή 80 προσώπων

Τα εμβάσματα των προσώπων, τα οποία διέπραξαν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες μετά το 2009 και το ξέσπασμα της κρίσης με προορισμό την Ελβετία, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αυστρία και άλλους προορισμούς

SDOE

Φοροδιαφυγή 40 εκατ. ευρώ μόνο από 80 άτομα που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό εντόπισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης με την ενεργό συμμετοχή του αντεισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση. Οι συστηματικά φοροδιαφεύγοντες από το 2002 και μετά θα κληθούν τώρα να καταβάλουν το αντίτιμο ενώ στα δημόσια ταμεία αναμένεται να εισρεύσουν τουλάχιστον 65 εκατομμύρια ευρώ με τις προσαυξήσεις.

Από τους άλλους ελέγχους  που διενεργήθηκαν σε 25.000 εμβάσματα οι οικονομικοί εισαγγελείς εντόπισαν μεγάλες διαφορές, άνω των 500.000 ευρώ. Συνολικά τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο, τα οποία έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς, δεν έχουν δηλώσει στην εφορία 38.892.000 ευρώ. Οι μεγαλύτερες διαφορές φθάνουν τα 2.000.000 ευρώ. Τα εμβάσματα των προσώπων, τα οποία διέπραξαν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες μετά το 2009 και το ξέσπασμα της κρίσης με προορισμό την Ελβετία, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αυστρία και άλλους προορισμούς.

Από τη φοροδιαφυγή των προσώπων που εμπλέκονται στα εμβάσματα αναμένεται να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις. Οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν σύντομα από το ΣΔΟΕ να πληρώσουν, ειδάλλως θα ασκηθεί εναντίον τους κακουργηματική δίωξη. Σε κάθε περίπτωση επιδίωξη των αρχών είναι η επιστροφή των χρημάτων και όχι μια μακρόχρονη και εν πολλοίς ατελέσφορη ποινική διαδικασίανα.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η ιστοσελίδα του Βήματος, ζευγάρι εντοπίστηκε από τις μεγάλες καταθέσεις του που εμφανίζονταν στη λίστα Λαγκάρντ να μην έχουν δηλώσει στην εφορία εκατομμύρια ευρώ. H φοροδιαφυγή για τον σύζυγο εντοπίστηκε στα 8.822.758 ευρώ, ενώ η εταιρεία της συζύγου φοροδιαφεύγει για μία δεκαετία σε ποσό που ανέρχεται στα 4.589.281 ευρώ.Για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων της λίστας Λαγκάρντ, που υπολογίζονται στο 90% των 2.062 καταθετών, ο εισαγγελέας κ. Δραγάτσης κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ και ζήτησε την άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για τους μεγάλους καταθέτες. Ήδη έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί μεγάλων επιχειρηματιών, εκδοτών, αλλά και εφοπλιστών και βιομηχάνων, καθώς και συγγενών τους, που εμφανίζονται ως δικαιούχοι υπολογαριασμών στα περίφημα αρχεία της λίστας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By