Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

ΕΛΣΤΑΤ: Αμετάβλητος παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Ο γενικός δείκτης τον Απρίλιο 2014 σε σύγκριση µε τον Μάρτιο 2014, παρουσίασε αύξηση 0,5% έναντι αύξησης επίσης 0,5%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους

souper market_plithwrismos

Αμετάβλητος στο -1,3% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο φέτος, συμπληρώνοντας 14 μήνες με αρνητικό πρόσημο.

Από τις τιμοληψίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς» ή επηρεάζουν άμεσα το εισόδημα των νοικοκυριών, σημειώθηκαν, σε ετήσια βάση, ανατιμήσεις σε: φάρμακα- λόγω αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων (21,6%), φυσικό αέριο (12,1%), τιμολόγια ΔΕΗ (11,7%), γαλακτοκομικά- αυγά (2%), νωπό μοσχάρι (1,9%), τσιγάρα (1,4%) και διόδια (0,9%).

Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε νωπές πατάτες (12%), νωπά λαχανικά (7,3%) και νωπά φρούτα (6,7%).

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι σε μηνιαία βάση (σύγκριση Μαρτίου με Απρίλιο) υπήρξαν αυξήσεις τιμών, λόγω Πάσχα,  σε αρνί και νωπό κατσίκι (9,8%) και σε νωπά λαχανικά (3,1%), ενώ ανατιμήσεις καταγράφηκαν και στα τιμολόγια της ΔΕΗ (3,5%) και στη βενζίνη (0,8%).

Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:

Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Απριλίου 2014 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2013, προκύπτει μείωση 1,3% έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2013 προς το 2012.

Ο γενικός δείκτης, τον Απρίλιο 2014 σε σύγκριση µε τον Μάρτιο 2014, παρουσίασε αύξηση 0,5% έναντι αύξησης επίσης 0,5%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Η μείωση του γενικού δείκτη κατά 1,3% τον Απρίλιο, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές :

1. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,7% της ομάδας «Διατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά, νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, νωπά ψάρια, δημητριακά και παρασκευάσματα, νωπά πουλερικά, ζάχαρη και αναψυκτικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση των τιμών στο νωπό μοσχάρι και γαλακτοκομικά και αυγά.

β) Κατά 2,2% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 0,4% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και του πετρελαίου θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο.

δ) Κατά 1,8% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη: έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, οικιακές συσκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

ε) Κατά 0,5% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των αυτοκινήτων και των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια αεροπλάνων.

στ) Κατά 2,6% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού- υπολογιστών και των ειδών και υπηρεσιών αναψυχής.

ζ) Κατά 3,9% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

η) Κατά 2,2% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων και των ξενοδοχείων.

θ) Κατά 5,1% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των κουρείων- κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,9% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών των τσιγάρων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίσθηκε από τη μείωση των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (µη σερβιριζόμενα).

β) Κατά 2,2% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως της συμμετοχής των καταναλωτών στις λιανικές τιμές των φαρμάκων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.

γ) Κατά 0,1% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Εξάλλου, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 1,6% από μείωση κατά 1,5% τον Μάρτιο και έναντι μείωσης 0,6% τον Απρίλιο πέρυσι. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 0,4%, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By