«Υποβλήθηκαν εννιά προσφορές με «ηχηρά» ονόματα»
Ξεκίνησε και ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την κατάθεση προσφορών για την πρόσληψη εξειδικευμένου δικηγορικού γραφείου που θα παρέχει νομικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο της μεταβίβασης της «μικρής ΔΕΗ». Οι υποψήφιοι έχουν διορία να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου αναμένεται να αποφασίσει η ΔΕΗ το όνομα ή τα ονόματα των συμβούλων για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».
Σημειώνεται ότι ο άλλος διαγωνισμός για την εύρεση χρηματοοικονομικού σύμβουλου προηγήθηκε και ολοκληρώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μένει η ανακοίνωση των αναδόχων αρχές Οκτωβρίου και σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στη διαδικασία υπήρξαν εννιά προσφορές και τα ονόματα που συμμετείχαν είναι αρκετά ηχηρά. Σχετικά με την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου στο πλαίσιο του σχεδίου για τη σύσταση της Μικρής ΔΕΗ, ο ανάδοχος θα πρέπει μεταξύ άλλων να προσδιορίσει το 30% των πελατών της ΔΕΗ που θα πάνε στη Μικρή ΔΕΗ, ενώ θα αποτιμήσει τις επιπτώσεις που θα έχει στη μητρική η δημιουργία και πώληση της νέας θυγατρικής. Η διάρκεια του έργου θα είναι οκτάμηνη.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, η προκήρυξη ενδιαφέροντος για τη μικρή ΔΕΗ θα γίνει εφόσον ο σύμβουλος ολοκληρώσει το κύριο στάδιο του έργου και αφορά την αποτίμηση και τον καθορισμό των παγίων θα εισφερθούν στη νέα εταιρεία, δηλαδή λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά, Κομοτηνή, ορυχεία και το πελατολόγιο. Ειδικότερα, αφορά λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες ισχύος 2.768 MW, μία άδεια παραγωγής για νέα λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα, τη «Μελίτη ΙΙ», ισχύος 400 ΜW, έξι ορυχεία λιγνίτη, καθώς και τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής, ισχύος 400 MW, δηλαδή τι πάει στην μεν και παραμένει στη δε.
Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ο διαγωνισμός για το νομικό σύμβουλο
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 16/9, ο νομικός σύμβουλος απαιτείται να παρέχει υποστήριξη στην επιχείρηση και στους τυχόν άλλους συμβούλους της πώλησης, για θέματα που σχετίζονται ιδίως με το ρυθμιστικό πλαίσιο και γενικότερα την εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία (με έμφαση στα δικαιώματα ιδιοκτησίας) που συναρτώνται με το έργο, ιδίως σε σχέση με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς. Το έργο του συμβούλου θα έχει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον τους έξι μήνες από τότε που θα γίνει η υπογραφή των συμβάσεων.
Παράλληλα, με τον εντοπισμό κρίσιμων θεμάτων και την υποβολή προτάσεων για πιθανές νομοθετικές και ρυθμιστικές αλλαγές/προσαρμογές με στόχο τη βελτιστοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού και σύνταξη σχεδίων τροποποιήσεων της ισχύουσας νομοθεσίας, εφόσον απαιτηθούν.
Θα πρέπει να παρέχει την υποστήριξη της ΔΕΗ και των συμβούλων της στην προετοιμασία συσκέψεων και πιθανών διαπραγματεύσεων τόσο με αρμόδιους φορείς όπως υπουργεία, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τη σύνταξη των σχεδίων πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υποβολής προσφορών για την απόκτηση μετοχών της «μικρής ΔΕΗ», των συμβάσεων, τη νομική υποστήριξη σε θέματα Δικαίου της Κεφαλαιαγοράς όπως θέματα προστασίας επενδυτών, γνωστοποιήσεις προς το Χρηματιστήριο Αθηνών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.