Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Εξαρθρώθηκαν εγκληματικές οργανώσεις στο Ρέθυμνο

Εμπλέκονται είκοσι ένα άτομα

xeiropedes

Παραβάσεις για εκρηκτικές ύλες και υποθέσεις διακεκριμένων κλοπών και αδικημάτων ζωοκλοπής αλλά και υποθέσεις κατοχής, διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών και καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, που απασχολούσαν την ΕΛ.ΑΣ στο Ρέθυμνο και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, κατάφεραν να εξιχνιάσουν οι διωκτικές αρχές του νησιού.

Πρόκειται για δύο οργανώσεις που δρούσαν συστηματικά, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2013, στις οποίες εμπλέκονται είκοσι ένα άτομα, εκ των οποίων κοινό μέλος ήταν ένας 37χρονος Έλληνας. Από τους εμπλεκόμενους, συνελήφθησαν δώδεκα άτομα, ηλικίας 24 – 52 χρονών, εκ των οποίων τα πέντε ανήκουν στον ηγετικό πυρήνα των οργανώσεων. Της σύλληψης προηγήθηκε, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, πολύμηνη έρευνα, ενώ για τις συλλήψεις οργανώθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση.

Η εξιχνίαση που ολοκληρώθηκε χτες και πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, συμμετείχε μεγάλος αριθμός αστυνομικών από πολλές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφαλείας και της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης. Η υπόθεση αποτυπώθηκε σε δικογραφία η οποία περιλαμβάνει ενενήντα έξι πρόσωπα μεταξύ των οποίων και τα μέλη των οργανώσεων. Στην έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 108.000 ευρώ, ποσότητα κάνναβης, ζυγαριά ακριβείας και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ «όπως εξακριβώθηκε οι δύο εγκληματικές οργανώσεις, διέθεταν εσωτερική διάρθρωση, σαφή ιεραρχική δομή, καθώς και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi), την οποία τα μέλη της εφάρμοζαν με την ίδια ή διαφορετική – κατά περίπτωση – σύνθεση. Σχετικά με την μεθοδολογία δράσης των εμπλεκομένων, προκύπτει ότι, αναζητούσαν και εντόπιζαν άτομα με συγκεκριμένο οικονομικό προφίλ, παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους και στη συνέχεια προέβαιναν στην κατάρτιση οργανωμένου σχεδίου εκβίασης, προκειμένου να αποκομίσουν από αυτούς παράνομο περιουσιακό όφελος. Παράλληλα, για να πετύχουν το σκοπό τους είχαν αναπτύξει σταθερές επαφές με χρήστες ναρκωτικών ουσιών και κατάλληλους διαμεσολαβητές, τους οποίους προμήθευαν με ποσότητες κάνναβης, ενώ είχαν προβεί στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης».

By