Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

ΕΟΠΥΥ: Κόβεται το τεστ ΠΑΠ και η εξέταση για καρκίνο του προστάτη

» Τσεκούρεμα σε σημαντικές εξετάσεις λόγω περικοπών»

 gynaikologikes exetaseis_10

 

Έντονο θόρυβο προκαλεί η επιβολή πλαφόν σε νευραλγικής σημασίας εξετάσεις όπως είναι το τεστ ΠΑΠ, προκειμένου να περιοριστούν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις νέες συνταγογραφικές οδηγίες, το τεστ Παπανικολάου δεν δικαιολογείται σε γυναίκες μικρότερες των 21 ετών και σε γυναίκες άνω των 65 ετών, ενώ ενδείκνυται έλεγχος κάθε τριετία.

Έως σήμερα, όλες οι γυναίκες, από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής, μπορούσαν να κάνουν τεστ και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Η δε εξέταση για καρκίνο του προστάτη δεν θα δικαιολογείται πλέον σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 και σε όσους έχουν βαριές συνυπάχουσες νόσους.

Θα δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες μεταξύ 45 και 50 ετών, εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών και σε άνδρες 40 με 45 ετών, εφόσον έχουν πολλαπλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ρωτούν τα διαγνωστικά κέντρα εάν έχουν το περιθώριο να διενεργήσουν τις εξετάσεις.

Εάν το πλαφόν συμπληρωθεί, πριν από το τέλος του μήνα, το διαγνωστικό κέντρο θα μπορεί να ζητά την πληρωμή των εξετάσεων από τον ασφαλισμένο ή να τον παραπέμπει σε άλλο διαθέσιμο διαγνωστικό κέντρο.

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν ωστόσο να εκτελούν την εξέταση δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία και τις άλλες δημόσιες δομές υγείας.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Την έντονη αντίδραση τυο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η περικοπή σημαντικών εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ.

Σε ανακοίνωση του αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά:

«Τα αυστηρά και αυθαίρετα κριτήρια που επιβάλλει το Υπουργείο Υγείας στο σύστημα συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων (πχ το τεστ ΠΑΠ δε θα συνταγογραφείται για γυναίκες κάτω των 21 και άνω των 65) έχουν ως συνέπεια από τη μία, την αδυναμία των γιατρών να ασκήσουν απρόσκοπτα το ιατρικό τους έργο και ταυτόχρονα, την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασφαλισμένων, αφού πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη αν δεν πληρούν τα κριτήρια.
Τέτοιου είδους πρακτικές, όταν μάλιστα λαμβάνονται βεβιασμένα και χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όχι μόνο δεν προσφέρουν ασφαλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και της δημόσιας υγείας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταστήσει σαφές ότι η ορθή θεραπευτική πρακτική και η πρόληψη δε μπορούν να καθορίζονται με βάση τα λογιστικά κριτήρια που επιβάλλει η τρόικα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By