Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Επίθεση ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ για το ρωσικό εμπάργκο

Σχετικά με τη στάση του απέναντι στην Ε.Ε.

syriza660

Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη στάση του απέναντι στην Ε.Ε., με αφορμή το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα και τις πρωτοβουλίες για την προστασία των παραγωγών. Για προχειρότητα στους χειρισμούς όσον αφορά στο ζήτημα κατηγορεί τη συγκυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η κεντρική θέση του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε από την 9η Αυγούστου από τον πρόεδρό του Ευάγγελο Βενιζέλο, που δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της Πολιτείας καλώντας παράλληλα όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αποφεύγουν τις αποσπασματικές και δημοκοπικές προσεγγίσεις».

Όμως τις τελευταίες μέρες οι αγρότες υπήρξαν μάρτυρες της απίστευτης ανευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ, που για άλλη μια φορά έδειξε ότι έχει σοβαρή κρίση προσανατολισμού σε μείζονος στρατηγικής σημασίας θέματα.

«Η προτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αλά καρτ συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γνωστή αλλά τούτη τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο υποκρισίας και λαϊκισμού τριτοκοσμικού τύπου. Όπως σε όλα τα θέματα και σε αυτό πολιτεύονται με αντιφατικό και δημαγωγικό τρόπο» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Συμπληρώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια ζητά η Ε.Ε. να αποζημιώσει εδώ και τώρα τους αγρότες και από την άλλη η Ελλάδα να διαχωρίσει εδώ και τώρα τη θέση της από την Ε.Ε. στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης.

Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «η αγροτιά ξέρει καλύτερα από τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ τα συμφέροντά της που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε.» και προσθέτει ότι «το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί δίπλα στην αγροτιά γιατί έχει μαζί της ακατάλυτους δεσμούς και γιατί πιστεύει ότι πρέπει να στηριχθούν αυτοί που μπορούν να σηκώσουν μεγάλο βάρος στην εθνική προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας και την οριστική έξοδο από την κρίση».

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε, κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί αύριο με αγρότες στην Ημαθία και την Πέλλα.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να δεσμευτεί για όλη την αποζημίωση

Λίγο αργότερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στα αγροτικά προϊόντα της χώρας.

Κατηγορεί τη συγκυβέρνηση πως άργησε να ξυπνήσει από το λήθαργο της υποτέλειας στις επιλογές της Ε.Ε. και τονίζει ότι επιχείρησε να αναπέμψει το μέγιστο πρόβλημα της αποζημίωσης των Ελλήνων παραγωγών από τις επιπτώσεις του εμπάργκο της Ρωσίας στην ίδια την Ε.Ε..

Ωστόσο, ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Ντάτσιαν Τσιόλου, δεσμεύτηκε μόνο για την αύξηση του ποσοστού απόσυρσης των ροδάκινων από το 5% στο 10%, ενώ όπως λέει διεμήνυσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποφασιστεί πόσα από τα 400 εκατ. ευρώ του Ειδικού Κοινοτικού Ταμείου αποζημίωσης θα καταβληθούν για να βοηθήσουν τους παραγωγούς, αν βέβαια καταβληθεί τελικά κάποιο ποσό.

«Γι’ αυτό οφείλει άμεσα η κυβέρνηση να δεσμευτεί για όλη την αποζημίωση, ακόμη και με εθνικούς πόρους των παραγωγών και όλων των εμπλεκομένων στο συγκεκριμένο κύκλο εργασιών» επισημαίνει ο κ. Αποστόλου.

Ακόμη μιλάει για προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα καθώς αν δεν υπάρξει ρητή νομοθετική ρύθμιση, ενδέχεται τα χρήματα που θα δοθούν στους παραγωγούς να παρακρατηθούν από τις αντίστοιχες Δ.Ο.Υ. έναντι χρεών, όχι μόνο αυτών που έχουν ρυθμιστεί, αλλά κι αυτών που προέρχονται ακόμη και από τη τελευταία φορολογική λαίλαπα του χώρου, τον ΕΝΦΙΑ.

«Οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη στάση της: Θα συμψηφιστούν ή όχι οι συγκεκριμένες απαιτήσεις με τις αποζημιώσεις;» λέει ο ίδιος.

Ακόμη υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να θυσιάσει τις εμπορικές συναλλαγές της χώρας με τη Ρωσία που ξεπερνούν τα 9,3 δισ ευρώ το χρόνο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο βρέθηκε από τη πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα κοντά στους αγρότες με συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και ο πρόεδρός του στην επίσκεψή του πριν ένα μήνα στην Ημαθία αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κακή διαχείριση του ζητήματος της Ουκρανίας, από πλευράς της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., πράγμα που, όπως είπε τότε, μπορούσε να λειτουργήσει, όπως και τελικά έγινε, και σε βάρος της χώρας μας» καταλήγει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By