Σάββατο, 8 Μαΐου, 2021

Επιμένει ο Αρβανιτόπουλος – Έστειλε στο πειθαρχικό τον Πελεγρίνη

Κόντρα στην απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο υπουργός Παιδείας παρέπεμψε τον Θ. Πελεγρίνη

pelegrinis620_191113

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος παρέπεμψε στο 5μελές Πειθαρχικό Συμβούλιο των Μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, παρά την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών για μη παραπομπή του κ. Πελεγρίνη.

Η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν προκύπτει κανένας λόγος από πράξεις ή παραλείψεις του επίμαχου Πρύτανη που να δικαιολογεί την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενώ έκριναν ότι η Σύγκλητος δεν έχει αρμοδιότητα εκ του νόμου να αποφασίσει επί του αιτήματος του υπουργού Παιδείας.

Παρ” όλα αυτά, ο υπουργός Παιδείας απέστειλε στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Μελών του ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Σωτήρη Ρίζο, την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Θεοδόση Πελεγρίνη, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Ο κ. Ρίζος θα ορίσει άμεσα τον εισηγητή, ο οποίος θα κάνει πρόταση για την παραπομπή ή όχι του κ. Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Εάν κριθεί ότι πρέπει να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του πρύτανη, τότε θα γίνει η παραπομπή του οριστικά στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Μελών του ΔΕΠ.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του κ. Πελεγρίνη, τότε ο υπουργός Παιδείας έχει τη δυνατότητα να τον θέσει σε προσωρινή αργία.

Όπως προβλέπει η νομοθεσία, πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Μελών ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σωτήρης Ρίζος, ο οποίος μπορεί να αντικατασταθεί από αντιπρόεδρο του ΣτΕ, εάν έχει κώλυμα.

Ακόμη, ο εισηγητής θα οριστεί από τον κ. Ρίζο και θα είναι ένας δικαστής από τον Άρειο Πάγο ή το Ελεγκτικό Συνέδριο. Από τον Άρειο Πάγο θα είναι ένας από τους αρεοπαγίτες Χριστόφορο Ευαγγέλου, Εμμανουήλ Κλαδογένη και Μαρία Λεοναδοπούλου, ενώ από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα είναι ένας από τους συμβούλους Δημήτρη Πέππα, Δέσποινα Καβαδία και Αργυρό Λεβέντη.

Σε περίπτωση που εισηγητής οριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε από τον Άρειο Πάγο θα συμμετέχει ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης και εάν εισηγητής οριστεί από τον Άρειο Πάγο, τότε από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα συμμετέχει ο αρχαιότερος από τους συμβούλους.

Τέλος, θα συμμετέχουν δύο πρυτάνεις πανεπιστημίων (εκτός του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), οι οποίοι θα οριστούν από τον υπουργό Παιδείας.

Συνεχίζεται το ροκ στην Παιδεία

Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να εμφανιζόταν -συγκρατημένα- αισιόδοξο την Κυριακή ότι αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων στο χώρο των πανεπιστημίων, ωστόσο αυτό δε φαίνεται να συμβαίνει.

Χαρακτηριστικό του παραπάνω είναι ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του Μετσόβειου Πολυτεχνείου αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη, δείχνοντας ότι παραμένει σε υψηλούς τόνους η κόντρα τους με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών αναμένεται να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους αύριο.

Στο ίδιο κλίμα, μερίδα φοιτητών του Αριστοτελείου στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του Πανεπιστημίου. Υπενθυμίζεται πως οι διοικητικοί του ΑΠΘ έχουν αποφασίσει να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις κατά της διαθεσιμότητας με τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας ώς την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου.

Το πρωί της Τετάρτης, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης, κατηγόρησε για αυταρχισμό τον κ. Αρβανιτόπουλο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By