Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Επιστολή Χαρακόπουλου στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

Ζητά τη διαμεσολάβηση του Πατριάρχη Μόσχας, κ.κ. Κύριλλου

patriarxis kurillos_mosxaδιαμεσολάβηση του Πατριάρχη Μόσχας, κ.κ. Κύριλλου, για να εξαιρεθούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από τα ρωσικά αντίμετρα στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος με επιστολή του στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κ.κ. Ιερώνυμο με την οποία ζητεί την παρέμβασή του.

«Η Ελλάδα, δυστυχώς, πέραν του γεγονότος ότι βρίσκεται σε δυσάρεστη θέση από τον αλληλοσπαραγμό φιλικών και ομοδόξων λαών, πλήττεται καίρια από τον «εμπορικό πόλεμο» που ατύπως έχει κηρυχθεί» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χαρακόπουλος και σημειώνει ότι η απόφαση της Μόσχας να κλείσει τα σύνορα με αποτέλεσμα  να μην μπορούν να διατεθούν τα ελληνικά προϊόντα στη ρωσική αγορά, καθιστά ορατή την απειλή οικονομικής καταστροφής ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει ότι ακόμη κι αν υπάρξουν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής πολιτείας μέτρα αποκαταστάσεως της ζημίας, με ικανοποιητικές αποζημιώσεις, αυτές δεν αποτελούν οριστική λύση του προβλήματος. Και αυτό, γιατί, όπως υπογραμμίζει, το κενό που δημιουργεί η αναστολή των εξαγωγών στη μεγάλη ρωσική αγορά μπορεί να καλυφθεί από ανταγωνιστικές ως προς τα συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα -κυρίως φρούτα- χώρες.

Ήδη διαπιστώνονται τέτοιες κινήσεις, αναφέρει και επισημαίνει πως αν αυτό συμβεί, όπως γίνεται κατανοητό, θα πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη αρνητική εξέλιξη για την ελληνική γεωργία και σε μια περίοδο ιδιαίτερα δυσχερή για την ελληνική οικονομία, κατά την οποία επιδιώκουμε την αναζωογόνηση της παραγωγικής μας δραστηριότητας από την οποία θα προέλθουν νέες θέσεις εργασίας.

«Κατόπιν τούτων, θα παρακαλούσα να ζητήσετε τη διαμεσολάβηση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου, του οποίου ο λόγος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλάντιμιρ Πούτιν, προκειμένου να αντιμετωπίσει ευνοϊκά το αίτημα της ελληνικής πλευράς να υπάρξουν εξαιρέσεις στο ρωσικό εμπάργκο για τα αγροτικά μας προϊόντα, κάτι που βεβαίως θα εκτιμηθεί δεόντως από τον ελληνικό λαό, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει» καταλήγει στην επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

By