Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Ευρωζώνη: Υποχώρηση του επενδυτικού κλίματος λόγω Κύπρου

Ο ερευνητικός όμιλος Sentix ανακοίνωσε την υποχώρηση του δείκτη επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

© Fedor Patrakov | Dreamstime.com
© Fedor Patrakov | Dreamstime.com

Ο δείκτης υποχώρησε στις -17,3 μονάδες τον Απρίλιο, ιστορικό χαμηλό από τον περασμένο Σεπτέμβριο, διαψεύδοντας την πρόβλεψη του Reuters για μείωση 13,1 μονάδων.

«Όπως οι ιταλικές εκλογές ώθησαν προς τα κάτω τον δείκτη τον Μάρτιο, έτσι τον Απρίλιο το κυπριακό πρόβλημα, μεταξύ άλλων θεμάτων, ήταν ένα πρόσθετο βάρος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Sentix.

Τον Μάρτιο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις -10,6 μονάδες, διαφορά 0,5 μονάδων σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου, ενώ ο  υπο-δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες διαμορφώθηκε στις -33,5 μονάδες από -27,8 μονάδες τον περασμένο μήνα.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε και στη Γερμανία, καθώς ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 17,6 μονάδες – που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο – από 24,5 τον Μάρτιο. Οι δείκτες οικονομικού κλίματος στη Γερμανία είναι από την αρχή του έτους γενικά θετικοί, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία της ανέκαμψε στο πρώτο τρίμηνο, αν και ο ευρύτερα παρακολουθούμενος επιχειρηματικός δείκτης του Ινστιτούτου Ifo υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By