Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

ΗΠΑ: Ζητούν τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στην Ταϊλάνδη

Ο αρχηγός της χούντας που μόλις ανέλαβε την εξουσία ανακοίνωσε χθες πως καμιά εκλογική διαδικασία δεν θα οργανωθεί πριν από τουλάχιστον ένα χρόνο μέχρι να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ένα «συμβούλιο μεταρρυθμίσεων»

thailand-protesters

Οι ΗΠΑ απηύθυναν σήμερα έκκληση για ταχεία διεξαγωγή εκλογών στην Ταϊλάνδη, όπου ο αρχηγός της χούντας που μόλις ανέλαβε την εξουσία ανακοίνωσε χθες πως καμιά εκλογική διαδικασία δεν θα οργανωθεί πριν από τουλάχιστον ένα χρόνο μέχρι να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ένα «συμβούλιο μεταρρυθμίσεων».

Η ανακοίνωση της Μπανγκόκ προκάλεσε την οργή της Ουάσινγκτον και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, που πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή, αντέδρασε έντονα ζητώντας τη διενέργεια εκλογών γρήγορα και καλώντας τη χούντα να απελευθερώσει άμεσα όσους συνέλαβε στη διάρκεια του πραξικοπήματος και έθεσε υπό κράτηση.

«Ζητούμε αμέσως από τις βασιλικές ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης να απελευθερώσουν τους κρατουμένους τους, να τερματίσουν τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και να αποκαταστήσουν αμέσως τη λαϊκή εξουσία με τη διεξαγωγή γρήγορα ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», δήλωσε σήμερα ο Χέιγκελ στη διάρκεια του φόρουμ Shangri-la Dialogue για την ασφάλεια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη.

«Οι δημοκρατίες είναι οι στενότεροι φίλοι μας», δήλωσε ο Χέιγκελ τονίζοντας ότι η ΗΠΑ επανεξετάζουν τη στρατιωτική τους δέσμευση και βοήθεια στην Ταϊλάνδη, στον απόηχο της δήλωσης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Παράλληλα σήμερα η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία της με το στρατιωτικό καθεστώς στη Μπανγκόκ, όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ. «Σύμφωνα με τις ανησυχίες μας, η Αυστραλία περιορίζει τη συνεργασία με την ταϊλανδική στρατιωτική ηγεσία», τόνισε.

Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία στις 22 Μαΐου και έθεσε υπό κράτηση ανώτερους πολιτικούς.

Τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά το πραξικόπημα που επικρίθηκε έντονα από τη διεθνή κοινότητα, ο στρατηγός Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα με τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος διευκρίνισε χθες την «ατζέντα του που θα έχει διάρκεια ένα χρόνο και τρεις μήνες προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές».

Ο «οδικός χάρτης» προβλέπει ένα «πρώτο στάδιο» δύο έως τριών μηνών για την εθνική «συμφιλίωση» στη χώρα αυτή, που έχει διχαστεί μεταξύ των οπαδών και των επικριτών του Τακσίν Σιναουάτρα, του εκατομμυριούχου που έγινε πρωθυπουργός και μετά ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2006.

Έκτοτε προσκείμενοι στον Σιναουάτρα συνέχισαν να κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της χώρας, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των φιλοβασιλικών παραδοσιακών ελίτ, μεταξύ τους ο στρατός, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Το «δεύτερο στάδιο» θα επιτρέψει τη θέσπιση «μεταρρυθμίσεων» από ένα «συμβούλιο μεταρρυθμίσεων» (μη εκλεγμένη κυβέρνηση).

Το «τρίτο στάδιο» αντιστοιχεί στη «διεξαγωγή γενικών εκλογών με απόλυτο δημοκρατικό σύστημα που θα γίνει αποδεκτό από όλες τις πλευρές», τόνισε ο στρατηγός Πραγιούτ.

Το πρόγραμμα της στρατιωτικής ηγεσίας μοιάζει πολύ με το πρόγραμμα που πρότειναν οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πέτυχαν ύστερα από επτά μήνες κινητοποιήσεων την επέμβαση του στρατού στην πολιτική κρίση προκειμένου να ανατραπεί η κυβέρνηση.

By