Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021

Η αρχαία Ολυμπία ταξιδεύει στο Κατάρ

Έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορία της Ολυμπίας.

 

ancientOlympiaΤην έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες-Παρελθόν και Παρόν» που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ από τις 28 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου, θα εγκαινιάσει σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη χώρα.

«Με αυτήν την πολύ σπουδαία έκθεση ρίχνουμε μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ που έχει ως θεμέλιά της τον ελληνικό πολιτισμό και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων» τόνισε ο κ. Τζαβάρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ».

Επισήμανε ότι η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορία της Ολυμπίας, αλλά και να προβάλει τα διαχρονικά μηνύματα των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτά της ειρήνης, της ευγενούς άμιλλας και της συναδέλφωσης.

«Η Ολυμπία, ο κάλλιστος της Ελλάδας τόπος κατά το Λυσία, είναι σε θέση προνομιακή, ευλογημένη από τους θεούς και προικισμένη από τη φύση. Είναι το πρώτο πανελλήνιο ιερό, όπου η ψυχή του ανθρώπου συνομίλησε με το θείο και συνέλαβε την ιδέα του αγώνα όχι μόνο με την έννοια της άθλησης, αλλά με την έννοια της αέναης προσπάθειας του ανθρώπου να ξεπερνά διαρκώς τον εαυτό του και να βελτιώνει τις συνθήκες της ζωής του προσεγγίζοντας τον άθλο» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι επισκέπτες της έκθεσης θα περιηγηθούν στην ιστορία της Ολυμπίας από τη μυθική εποχή που ο Ηρακλής οργάνωσε τον πρώτο ολυμπιακό αγώνα δρόμου και έστεψε τον νικητή με τον κότινο, ως σήμερα, τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πληρέστερη παρουσίαση της Ολυμπίας σε όλο τον κόσμο.

Καταλήγοντας, ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι η έκθεση είναι σημαντική γιατί στην παρούσα δύσκολη εποχή στέλνει με ευκρίνεια ένα ισχυρό μήνυμα πως ο «ελληνικός τρόπος» αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ, dr. Christian Wacker, χαρακτήρισε την έκθεση ταξίδι στον χρόνο και σε διαφορετικές χώρες και πρόσθεσε ότι η έκθεση είναι το όχημα για να διαδοθούν οι αξίες του ολυμπισμού.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην έκθεση με περισσότερα από 573 εκθέματα από τα μουσεία της Ολυμπίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως περισσότερα από 100 εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές της τελευταίας δεκαετίας, φωτίζοντας το σημαντικό σύγχρονο ερευνητικό έργο που πραγματοποιείται στην Ολυμπία.

Η έκθεση με τίτλο «Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρελθόν – Παρόν» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΥΠΑΙΘΠΑ, του παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο και του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ.

 

newsmessinia.blogspot.gr

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By