Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Η ευρωπαϊκή διπλωματία ψάχνει… απάντηση για την Ουκρανία

Το μεσημέρι η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

8D767B45F5DA30CFF41E97B9CB2AEB25

Έχοντας μείνει μάλλον αμήχανοι μπροστά στα γεγονότα που πήραν μέρος το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ουκρανία, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωση συνεδριάζουν σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, για να πάρουν θέση σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη Ρωσία.

Η Μόσχα, που δεν αναγνωρίζει την προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, προχώρησε στη ντε φάκτο κατάληψη της Κριμαίας, χαρακτηρίζοντας «αναγκαία» τη δράση στη χερσόνησο λόγω της απειλής των υπερεθνικιστών.

Οι δυτικές κυβερνήσεις, όμως, εντείνουν τις πιέσεις τους προς το Κρεμλίνο και απειλούν τη Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις και αποπομπή από τη G8.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και της Πολωνίας Μπράνισλαβ Κομορόφσκι εξέφρασαν την Κυριακή τη «σοβαρή ανησυχία» τους για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία -σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου- χαρακτηρίζουν παραβίαση του διεθνούς δικαίου που αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

«Οι ηγέτες τόνισαν ότι ο διάλογος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, με διεθνή διευκόλυνση ανάλογα με την περίπτωση» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι τέσσερις ηγέτες δεσμεύτηκαν στη διάρκεια των τηλεφωνικών επαφών τους να συνεργαστούν για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης προς την Ουκρανία ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε την Κυριακή τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχουν σημαντικό κόστος, εκτός εάν το Κρεμλίνο αλλάξει πολιτική.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, ο βρετανός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησαν στη διάρκεια της επικοινωνίας τους ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι εντελώς απαράδεκτες.

«Συμφώνησαν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας είναι εντελώς απαράδεκτες. Συμφώνησαν δε στην επείγουσα ανάγκη για αποκλιμάκωση της κρίσης και την έναρξη απευθείας διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

«Συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν “σημαντικές επιπτώσεις” κατά της Ρωσίας, εάν το Κρεμλίνο δεν αλλάξει πορεία σχετικά με την Ουκρανία» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ έκανε λόγο για τη σοβαρότερη κρίση στην Ευρώπη και κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει την ανάπτυξη δυνάμεων στην Κριμαία και να διατάξει την επιστροφή τους στις στρατιωτικές βάσεις.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά της Ρωσίας δε βλέπουν με καθόλου καλό μάτι το ενδεχόμενο αποστολής παρατηρητών από την ΕΕ στην Κριμαία, με στελέχη της κυβέρνησης Πούτιν να αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα «έστελνε μηνύματα αποσταθεροποίησης στην περιοχή».

By