Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Ιερουσαλήμ: Νέες ταραχές μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας

Λόγω της επικείμενης επίσκεψης εβραίων ορθοδόξων πιστών

israel_palestineflagg800

Νέες ταραχές ξέσπασαν τη Δευτέρα μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών, μετά την πρωινή προσευχή των μουσουλμάνων στην Πλατεία των Τζαμιών της Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι νεαροί αντιτίθενται στην προβλεπόμενη επίσκεψη εβραίων ορθοδόξων πιστών στην Πλατεία των Τζαμιών, ιερό τόπο για τους εβραίους, αλλά και τους μουσουλμάνους. Η επίσκεψη συμπίπτει με την εβραϊκή γιορτή Σουκότ και οι αρχές είχαν δώσει την Κυριακή σχετικά άδεια.

Μετά την προσευχή, νωρίς το πρωί, νεαροί πέταξαν πέτρες και εμπρηστικά αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων της τάξης και όρθωσαν αυτοσχέδια οδοφράγματα, δήλωσε η Λούμπα Σάμρι, εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας.

Στη συνέχεια οι νεαροί κατέφυγαν μέσα στο ισλαμικό τέμενος Αλ Άκσα (όπου η αστυνομία δεν έχει δικαίωμα να εισέλθει), όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να τους διαλύουν. Η επίσκεψη των ορθόδοξων εβραίων πραγματοποιήθηκε τελικά χωρίς να σημειωθούν επεισόδια και στη συνέχεια η αστυνομία απέκλεισε την πλατεία.

Η Πλατεία των Τζαμιών (“Ορος του Ναού για τους εβραίους), στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, αποτελεί σημείο χρόνιων ταραχών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίες έχουν γίνει συχνότερες και βιαιότερες εδώ και μερικούς μήνες, μετά και τις εντάσεις μεταξύ εβραίων και μουσουλμάνων και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Πλατεία που περιλαμβάνει το τέμενος Αλ Άκσα και το Θόλο του Βράχου είναι ο τρίτος ιερός τόπος του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα στη Σαουδική Αραβία.

Για τους εβραίους είναι το μέρος του δεύτερου εβραϊκού Ναού που καταστράφηκε το έτος 70 μ.Χ. από τους Ρωμαίους.

Το Τείχος των Δακρύων ή Δυτικό Τείχος, ερείπιο του δεύτερου Ναού, βρίσκεται πιο χαμηλά από την πλατεία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By