Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Ινδονησία: 100 μαστιγώσεις για ομοφυλοφιλικές σχέσεις και μοιχεία

Οι ποινές εκτελούνται δημόσια και έχουν κυρίως στόχο την ταπείνωση του παραβάτη

omofylofilia604_071113

Η επαρχία Άτσεχ της Ινδονησίας, όπου εφαρμόζεται ο ισλαμικός νόμος (σαρία), ενέκρινε έναν νέο νόμο που προβλέπει την τιμωρία με 100 μαστιγώσεις όποιου συλλαμβάνεται να έχει ομοφυλοφιλικές σχέσεις, να διαπράττει μοιχεία ή να έχει σεξουαλικές επαφές εκτός γάμου.

Το Άτσεχ είναι η μοναδική επαρχία της Ινδονησίας, της μεγαλύτερης μουσουλμανικής χώρας στον κόσμο, όπου εφαρμόζεται η σαρία και ήδη προβλέπεται αντίστοιχη ποινή για τους κατοίκους της που παίζουν τυχερά παιχνίδια και καταναλώνουν αλκοόλ.

Οι ποινές θα εκτελούνται δημόσια και έχουν κυρίως στόχο την ταπείνωση του παραβάτη. Πάντως είναι εξαγοράσιμες έναντι ενός κιλού καθαρού χρυσού ή 100 μηνών φυλάκισης.

Αν ένα ανύπαντρο ζευγάρι συλληφθεί να φιλιέται, μπορεί να καταδικαστεί σε 30 μαστιγώσεις ή σε πρόστιμο 300 γραμμαρίων καθαρού χρυσού ή έως 30 μήνες φυλάκιση.

O νόμος ισχύει και για τους μη μουσουλμάνους, όμως εκείνοι μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν να τιμωρηθούν βάσει της σαρίας ή της εθνικής νομοθεσίας, επεσήμανε ο βουλευτής Ράμλι Σουλεϊμάν.

Ο νόμος εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο και πρέπει τώρα να πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο Εσωτερικών της Ινδονησίας

Ο Σουλεϊμάν, που προήδρευσε της επιτροπής που προετοίμασε τον νόμο, επεσήμανε ότι όλες οι αρμόδιες αρχές της χώρας έχουν δώσει το πράσινο φως για την εφαρμογή του. Παρόλα αυτά το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ενδέχεται να τον ακυρώσει για νομικούς λόγους.

Εξάλλου ο Σουλεϊμάν παραδέχθηκε ότι θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί η διάπραξη κάποιων «εγκλημάτων», όπως οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις και η μοιχεία, καθώς θα χρειάζονται τέσσερις μάρτυρες για να αποδείξουν ότι τα γεγονότα συνέβησαν.

By