Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Ιράκ: Δεκάδες νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις

Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν στην πρωτεύουσα Βαγδάτη και στην πόλη Ράμαντι

iraq-twin-car-bomb-blast-baghdad-green-zone

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πέντε στρατιωτικών, έχασαν τη ζωή τους από βομβιστικές επιθέσεις με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες οι οποίες διαπράχθηκαν σήμερα στο Ιράκ, στην πρωτεύουσα Βαγδάτη και στην πόλη Ράμαντι, σύμφωνα με την αστυνομία και ιατρικές πηγές.

Μερικές ώρες μετά τις επιθέσεις, ο τηλεοπτικός σταθμός αλ Χάνταθ μετέδωσε ότι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο διεθνής συνασπισμός υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στοχοθέτησαν μια συνάντηση ηγετών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Άνμπαρ του δυτικού Ιράκ, και ότι πιθανόν στη συνάντηση αυτή συμμετείχε ο ηγέτης του ΙΚ, ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγντάντι.

Δεν ήταν διαθέσιμα στελέχη των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας για να σχολιάσουν τις πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο αλ Αραμπίγια της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ο στρατός των ΗΠΑ επίσης δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Στη Βαγδάτη, δύο βόμβες εξερράγησαν σε δύο χωριστές επιθέσεις στην κυρίως σιιτική συνοικία Άμιλ, σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στην ιρακινή αστυνομία.

Ενώ στη Ράμαντι, στην επαρχία Άνμπαρ, η επίθεση που διέπραξε ένας βομβιστής-καμικάζι που επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο στοίχισε τη ζωή σε πέντε στρατιώτες.

«Πριν από την έκρηξη, το σημείο ελέγχου (που επάνδρωναν οι στρατιώτες) στοχοθετήθηκε και επλήγη με πολλούς όλμους. Κατόπιν ένας βομβιστής-καμικάζι με ένα Χάμβι επιτέθηκε εναντίον του», είπε η ίδια πηγή της αστυνομίας. Όταν άλλοι στρατιώτες έσπευσαν στο σημείο, συνέχισε η πηγή αυτή, «δέχθηκαν επίθεση με όλμους. Η σύγκρουση συνεχίστηκε για περίπου μια ώρα».

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις αυτές.

Δυτικοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ δεν αρκούν για να ηττηθεί το ΙΚ, το οποίο έχει αποσχισθεί από την αλ Κάιντα και έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας, όπου έχει εγκαθιδρύσει ένα χαλιφάτο, όπως το αποκαλεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει εγκρίνει την αποστολή άλλων 1.500 Αμερικανών στρατιωτικών στο Ιράκ, ουσιαστικά διπλασιάζοντας τον αριθμό των δυνάμεων της χώρας επί του πεδίου, όπου παρέχουν συμβουλές, πληροφορίες και επανεκπαίδευση στον ιρακινό στρατό για να απωθήσει το ΙΚ.

Εξάλλου η Ουάσινγκτον καλεί την υπό σιιτική ηγεσία ιρακινή κυβέρνηση να αναβιώσει μια συμμαχία με τις σουνιτικές φυλές στην Άνμπαρ που είχε συνεργαστεί με τις δυνάμεις του σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ο Σαάμπαν Μπαράζαν αλ Ομπάιντι, επικεφαλής μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης στην Άνμπαρ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ανακατέλαβαν οκτώ χωριά. Η πληροφορία αυτή δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές προς το παρόν.

By