Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Ισραήλ: Η επιχείρηση στη Γάζα κόστισε 2,5 δισ. δολ.

Οι ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα διαθέτουν ακόμα οπλοστάσιο

gaza

Το άμεσο κόστος για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας ανήλθε στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 1,9 δισ. ευρώ), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν.

«Οι δαπάνες της επιχείρησης Προστατευμένη Παρυφή —οι στρατιωτικές, οι άμεσες δαπάνες— ξεπερνούν τα 9 δισ. σέκελ» ανέφερε ο υπουργός σε οικονομικό συνέδριο στο Τελ-Αβίβ. «Χτυπήσαμε περισσότερους από 6.000 στόχους και από αυτούς οι 5.000 επλήγησαν από την αεροπορία και περίπου 900 από την ξηρά και τη θάλασσα«, συμπλήρωσε.

Παρά το εύρος της επιχείρησης ο Γιααλόν παραδέχτηκε ότι οι ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα διαθέτουν ακόμα οπλοστάσιο που δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο. «Οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς, ο Ισλαμικός Τζιχάντ και άλλες, είχαν 10.000 πυραύλους στην αρχή της επιχείρησης. Σήμερα τους έχει μείνει το ένα πέμπτο, αυτό όμως σημαίνει ότι έχουν 2.000 πυραύλους«, τόνισε.

Σύμφωνα με τον Γιααλόν, κάθε αναχαίτιση πυραύλου από το αμυντικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος του Ισραήλ στοιχίζει 100.000 δολάρια (περίπου 76.000 ευρώ).

Την Κυριακή η κυβέρνηση του ισραήλ ενέκρινε μια σειρά μέτρων λιτότητας για να αντιμετωπιστεί το κόστος του πολέμου. Από τις περικοπές εξαιρείται ο προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By