Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Ιταλία: Γκρίλο, Ρέντσι και Μπερλουσκόνι οι πρωταγωνιστές των ευρωεκλογών

 Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι

beppegrillo

Σαράντα εννέα εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται σήμερα να εκλέξουν εβδομήντα τρεις ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν για την επόμενη πενταετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, ανανεώνονται τα συμβούλια των περιφερειών Αμπρούτσο (κεντρική Ιταλία) και Πιεμόντε, με πρωτεύουσα το Τορίνο, όπως και 4.086 δημοτικά συμβούλια.

Ο ιταλικός τύπος υπενθυμίζει ότι μετά την πρόσφατη καταδίκη του για φορολογική απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων και τη σχετική στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

«Όντως, το να μην μπορώ να ψηφίσω, με στενοχωρεί», δήλωσε ο «πρώην Καβαλιέρε», εξερχόμενος από το κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων κοντά στο Μιλάνο, στο οποίο εκτίει την ποινή του, με παροχή κοινωνικής εργασίας.

Όπως τονίζει ο ιταλικός τύπος, οι εκλογές αυτές αναμένεται να είναι μια αναμέτρηση με τρεις, κυρίως, πρωταγωνιστές: τον πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι και το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα», τον Μπέππε Γκρίλλο και το κίνημα «Πέντε Αστέρων» και τον Σίλβιο Μπερλουκόνι με το κόμμα «Φόρτσα Ιτάλια».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (η δημοσιοποίησή τους, όμως, τις δυο τελευταίες εβδομάδες πριν τις εκλογές, απαγορεύεται) οι «Δημοκρατικοί» φέρονται να συγκεντρώνουν γύρω στο 32% της πρόθεσης ψήφου, τα «Πέντε Αστέρια» μέχρι και το 27% και η Φόρτσα Ιτάλια, γύρω στο 18%. Οι κάλπες, στην Ιταλία, πρόκειται να παραμείνουν ανοικτές από τις επτά το πρωί, τοπική ώρα, μέχρι τις έντεκα το βράδυ.

By