Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Ιταλία: Σύνοδος Κορυφής για την οικονομία στις 6 Οκτωβρίου

Προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι

sinodos korifis

Σύνοδο για την οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να οργανώσει στις 6 Οκτωβρίου η ιταλική προεδρία της Ε.Ε. όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ανησυχητική» και ζητώντας θαρραλέες απαντήσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αναφερόμενος στα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης σημείωσε: «Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ανησυχητική. Η ιταλική προεδρία πρόκειται να οργανώσει την 6η Οκτωβρίου μια ad hoc σύνοδο αφιερωμένη στην οικονομική ανάπτυξη. Η Ιταλία θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, αλλά η λιμνάζουσα οικονομική κατάσταση απαιτεί ισχυρές και θαρραλέες απαντήσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

«Ως χώρα δεν μας έσωσε κανείς. Εμείς συμβάλαμε στην διάσωση των ισπανικών τραπεζών», τόνισε ακόμα ο Ρέντσι.

«Κάποιοι ρωτούν αν η χώρα μου ζητά περισσότερη ευελιξία προσφέροντας σε αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις. Η απάντηση είναι ότι (. . .) η Ρώμη θέλει να αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά αυτή τη δυνατότητα, όπως είπε και ο (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) Μάριο Ντράγκι», συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Παρουσίασε τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του για την ενίσχυση της οικονομίας.

Οι κυριότερες αφορούν:

  • Δημόσια έργα συνολικού ύψους 3,8 δισεκ. ευρώ. Τα σημαντικότερα θα αρχίσουν εντός δώδεκα μηνών.
  • Κίνητρα για την επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων.
  • Τη διεκδίκηση μέρους των ευρωπαϊκών κονδυλίων που η Ιταλία δεν έχει καταφέρει να απορροφήσει έως τώρα.
  • Την ενίσχυση του Ιταλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για να αποκτήσει τη δυνατότητα να στηρίξει τις επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογράμμισε ότι θα μεταβεί στις 20 Οκτωβρίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να δοθεί νέα ώθηση στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου TAP.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας πρόκειται να διαθέσει 600 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση του ταμείου ανεργίας.

Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη, ο Ρέντσι επεσήμανε ότι πρόκειται να περιοριστούν κατά το ήμισυ οι θερινές άδειες των δικαστικών και ότι σκοπός της κυβέρνησής του είναι να μειωθεί κατά 50% ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων οι οποίες εκκρεμοδικούν.

By