Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Ιταλία: Iσχυρό προβάδισμα του Δημοκρατικού Κόμματος

Σε απόσταση δέκα ποσοστιαίων μονάδων ακολουθεί το κίνημα Πέντε Αστέρων του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο

renzi

Το 33% της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών συγκεντρώνει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, ενόψει των Ευρωεκλογών, σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα του ινστιτούτου Piepoli η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ansa.

Σε απόσταση δέκα ποσοστιαίων μονάδων ακολουθεί το κίνημα Πέντε Αστέρων του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, ενώ το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στην φάση αυτή, «πείθει» το 20% του στατιστικού δείγματος.

Ακολουθούν το ψηφοδέλτιο «η “Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», με το 4,5% της πρόθεσης ψήφου, η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο και η Λέγκα, με 4% και το δεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» με ποσοστό 3,5%.

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι βάσει της ιταλικής νομοθεσίας, το όριο εισόδου για τις πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν να εκλέξουν αντιπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο, τίθεται στο 4%.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, στην φάση αυτή, ευνοείται από την «δυναμική πολιτική συνεχών εξαγγελιών» του νέου Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Ο Μπέπε Γκρίλο, από την μεριά του, έχει θέσει ως στόχο τα Πέντε Αστέρια « να καταφέρουν να εκλέξουν έστω και έναν ευρωβουλευτή περισσότερο από ό,τι η κεντροαριστερά. Η τελευταία αυτή δημοσκοπική έρευνα, όμως, δείχνει ότι η όλη προσπάθεια μοιάζει αρκετά δύσκολη.

Σε ό,τι αφορά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος στράφηκε πρόσφατα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κατοικίδιων ζώων, δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει αν το επώνυμό του θα πλαισιώνει το ψηφοδέλτιο της Φόρτσα Ιτάλια, ούτε αν τελικά πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα ένα από τα πέντε παιδιά του. Μια αναποφασιστικότητα που γίνεται αντιληπτή και από μεγάλο μέρος των κεντροδεξιών ψηφοφόρων.

By