Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Κάλεσμα Κουβέλη για ενωτικό συνέδριο

«Όλοι μας να εγγυηθούμε τη συζήτηση, καθώς και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με στόχο να μπει το κόμμα σε τροχιά ανάκαμψης»

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Συντεταγμένο διάλογο μέσα από συλλογικές διαδικασίες όπως το συνέδριο του φθινοπώρου για για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος, ο Φώτης Κουβέλης, στην εισηγητική του ομιλία στη Κέντρική Επιτροπή. Είκοσι έξι μέλη της ΚΕ, ωστόσο, που συγκροτούν τη «μεταρρυθμιστική τάση», κατέθεσαν κείμενο διαφωνίας με τη διεξαγωγή του συνεδρίου, προτείνοντας άμεσες πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

«Είναι μια διαδικασία αυτή επίπονη και φορτισμένη, που πρέπει να γίνει με τρόπο συντεταγμένο, νηφάλιο και ενωτικό. Με τρόπο που να επιδιώκει τις συνθέσεις και όχι τις διαιρέσεις» είπε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας ότι η ανάλυση των αιτιών πρέπει να αποφύγει τις μονοδιάστατες προσεγγίσεις και την περιπτωσιολογία, τις προσωπικές αναγνώσεις.

Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει άλλη διαδικασία στο κόμμα για το το μέλλον του, παρά μόνο η απόφαση των μελών του, μέσω συνεδρίου, και υπογράμμισε τη δέσμευσή του να είναι ένα συνέδριο συνθέσεων, προσαρμογών και αλλαγών.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι και δεν θα είναι συνέδριο «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» και «επιβολής απόψεων». Τόνισε: «Το κεντρικό ερώτημα, που πρέπει να απαντήσουμε όλοι, ο καθένας προσωπικά, αλλά και όλοι μαζί συλλογικά, είναι αν πιστεύουμε στη δυνατότητα ανάκαμψης της Δημοκρατικής Αριστεράς, αν πιστεύουμε στην αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του πολιτικού χώρου».

Με στοιχεία αυτοκριτικής για τη γραμμή του κόμματος, που οδήγησε στην οδυνηρή εκλογική ήττα, για τις ασάφειες ότι το συνολικό εκπεμπόμενο μήνυμα του κόμματος ήταν θολό, καθώς και για το ότι υπήρξαν λάθη τακτικής και πιθανά και στρατηγικής, ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι το εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς οφείλει και πρέπει να συνεχιστεί ως μία σύγχρονη πολιτική συνισταμένη των καταβολών της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας.

By