Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Κάλεσμα Ομπάμα στη νεολαία της Ν. Αφρικής

«Αντλείστε έμπνευση από τον βίο του Μαντέλα»

obamaΚάλεσμα στη νεολαία της νοτίου Αφρικής «να αντλήσει έμπνευση» από τον βίο του Νέλσον Μαντέλα, προκειμένου να ξεπεράσει τις δυσκολίες που εκείνη αντιμετωπίζει, απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας επίσης ότι η νεολαία «έχει στα χέρια της το μέλλον της ηπείρου αυτής».

«Αναλογιστείτε αυτά τα 27 έτη του εγκλεισμού στη φυλακή. Αναλογιστείτε τα δεινά, αυτή τη σύγκρουση που βίωσε, λόγω της απομάκρυνσης από την οικογένεια και από τους φίλους του(…) θα υπήρξαν, ασφαλώς, οι μαύρες στιγμές της κορυφαίας δοκιμασίας για την πίστη του Μαντέλα στον άνθρωπο» κι όμως… ο Μαντέλα δεν υπέστειλε, ποτέ, τη σημαία του αγώνα του, τόνισε ο Ομπάμα στην ομιλία του με κεντρικό θέμα τον Νοτιοαφρικανό ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, την οποία σημειωτέον εκφώνησε στην πανεπιστημιούπολη του ιστορικού Σοβέτο.

«Θα έχει και η δική σας ζωή στιγμές δοκιμασίας για την πίστη του καθενός σας», συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στη νεολαία της Νότιας Αφρικής. Ανήγγειλε ταυτοχρόνως ότι ξεκινά ένα πρόγραμμα 500 (πεντακοσίων) ακαδημαϊκών υποτροφιών, κατ” έτος, για σπουδές στις ΗΠΑ απευθυνόμενο στους νέους από τη Νότια Αφρική, αναγγελία που έγινε δεκτή με πυκνά χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων.

Λίγη ώρα πριν την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, για να μιλήσει ενώπιον των φοιτητών, άνδρες των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Νότιας Αφρικής συγκρούστηκαν με διαδηλωτές στο Σοβέτο, στην τεράστια αυτή συνοικία του Γιοχάνεσμπουργκ.

Οπλισμένοι αστυνομικοί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να απωθήσουν αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ συναντήθηκαν με μέλη της οικογένειας του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, που συνεχίζει να νοσηλεύεται σε «κρίσιμη αλλά σταθερή» κατάσταση σε νοσοκομείο.

By