Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Βενζινοπώλες: Ο κλάδος διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία του

Τον κίνδυνο δημιουργίας ολιγοπωλίου στον κλάδο των πρατηρίων καυσίμων, προειδοποιεί με ψήφισμά της η Ομοσπονδία

venzini

Τον κίνδυνο δημιουργίας ολιγοπωλίου στον κλάδο των πρατηρίων καυσίμων, προειδοποιεί με ψήφισμά της η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών. «Ο κλάδος διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία του», αναφέρεται στο ψήφισμα.

«Εκατοντάδες πρατήρια έχουν κλείσει και πολλά είναι στα πρόθυρα κλεισίματος. Οι βενζινοπώλες εξώνονται από τα πρατήρια και αυτά καταλαμβάνονται από μεγάλες εταιρείες με αλυσίδες πρατηρίων και σε ορισμένες περιπτώσεις, δυστυχώς, από άτομα που οι πρακτικές τους δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα. Αλλάζει σταδιακά το τοπίο της αγοράς και αν συνεχιστεί αυτό σε λίγο θα γίνει μια άγνωστη για εμάς και για τους καταναλωτές αγορά. Ασκείται μια πολιτική τόσο σε βάρος των βενζινοπωλών όσο και σε βάρος των καταναλωτών. Η ολιγοπώληση είναι προ των πυλών».

Στις εκλογές που έγιναν, επανεξελέγη πρόεδρος της ΟΒΕ ο Μιχ. Κιούσης. Το νέο ΔΣ απαρτίζεται επίσης από τους: Μιχ. Μεταξά (αντιπρόεδρος), Άγγ. Τούντα (γεν. γραμματέας), Στ. Ανανιάδη (οργανωτικός γραμματέας) και μέλη τους Μαρία Ζάγκα, Απόστολο Καλατζόπουλο, Παντελή Κολόκα, Ηλία Μιστιλίδη και Νίκο Τσακάλη.

Στο μεταξύ σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η δεύτερη Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΠΕΚ) επανέρχεται στο θέμα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης επισημαίνοντας ότι «η κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης κατά 70%, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντικότατη απώλεια φορολογικών εσόδων (700 εκατομμύρια ευρώ) και αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού».

Η ΠΟΠΕΚ προτείνει τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από 0,33 στα 0,06 ευρώ το λίτρο, (στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012) προκειμένου όπως αναφέρει, αφενός να προκύψουν υψηλά δημόσια έσοδα από την αύξηση των πωλήσεων, αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα νοικοκυριά, σχολεία, ανέργους, ηλικιωμένους κλπ, να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By