Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Καθησυχάζει το ΥΠΕΚΑ για την τιμή του φυσικού αερίου

«Δεν υπάρχει ακόμα πρόβλημα» ανέφερε ο Παπαγεωργίου με αφορμή τα γεγονότα στην Κριμαία

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

«Η συμφωνία με την Gazprom ισχύει παρά τα όσα έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ουκρανία» ανέφερε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας την Τρίτη στο ραδιόφωνο «Βήμα fm».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «εάν η κρίση αυτή δημιουργήσει αναταραχή στις διεθνείς αγορές -διότι ένας από τους αλγόριθμους που βγάζει τη διεθνή τιμή είναι και η τιμή του πετρελαίου-, φέρει αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ναι, θα επηρεαστούμε. Είναι ακόμη μικρή η αύξηση, αλλά ελπίζω στις προβλέψεις των διεθνών οίκων για πτώση το 2014».

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα, σημειώνοντας ότι «η κρίση προς στιγμήν δεν έχει επηρεάσει τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά ο κόμβος διανομής αερίου στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι στο δυτικό και κεντρικό κομμάτι που ελέγχεται προς στιγμήν από την ουκρανική κυβέρνηση, και δείχνει προς στιγμήν να μην υπάρχει πρόβλημα».

«Λαμβάνουμε, όμως, μέτρα, όπως και άλλες χώρες. Στη δική μας περίπτωση, η λύση είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο προμηθευόμαστε από την Αλγερία και την ελεύθερη αγορά σε spot φορτία. Ήδη αυτή την εβδομάδα έρχεται ένα καράβι-φορτίο από την Αλγερία και ψάχνουμε εναλλακτικές πηγές από τη διεθνή αγορά», προσέθεσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης στην τιμή του ρεύματος, αφού διαβεβαίωσε ότι «οι οικιακοί καταναλωτές δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν αυξήσεις, δεν θα πληρώσουν το κόστος (των βιομηχανικών τιμολογίων)», ανέφερε πως «δεν έχει γίνει αύξηση στο τιμολόγιο του ρεύματος από τον Ιανουάριο του 2013, και αυτός είναι ο προγραμματισμός και για το 2014» και προσέθεσε: «Εκτός εάν υπάρξουν με την κρίση δραματικές εξελίξεις με αύξηση της τιμής του πετρελαίου κλπ».

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By