Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Και η Ουγγαρία μπαίνει στο χορό της «αυτονομίας» στην Ουκρανία

Ένταση προκαλούν οι δηλώσεις του Βίκτορ Ορμπάν

nwo111_01

Τις δηλώσεις του περί αυτονομίας της ουγγρικής κοινότητας της Υπερκαρπαθίας στη δυτική Ουκρανία επανέλαβε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου προκάλεσε διπλωματική ένταση ανάμεσα στη Βουδαπέστη, τη Βαρσοβία και το Κίεβο.

«Ολόκληρο το ουγγρικό κράτος υποστηρίζει το αίτημα αυτονομίας των Ούγγρων της Υπερκαρπαθίας» είπε, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην ουγγρική τηλεόραση.

Περί τα 150.000 έως 200.000 άτομα ουγγρικής καταγωγής ζουν στην Ουκρανία, η συντριπτική πλειονότητα τους στην Υπερκαρπαθία. Αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα (13% του πληθυσμού) σε αυτήν την περιοχή της Ουκρανίας, που συνορεύει με τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία.

«Μία σταθερή και δημοκρατική Ουκρανία είναι προς το συμφέρον μας, αλλά η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι σταθερή και δημοκρατική χωρίς να χορηγήσει δικαιώματα στις μειονότητες και τις εθνοτικές κοινότητες που ζουν εκεί» πρόσθεσε.

Σε αντίστοιχες δηλώσεις είχε προβεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στις 10 Μαΐου. Ο Βίκτορ Ορμπάν ανέλαβε δεύτερη συνεχή πρωθυπουργική θητεία μετά την νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By