Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Κασουλίδης: «Είμαστε κοντά» σε κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό

«Αιχμές» κατά του ΟΗΕ από τη Λευκωσία

kasoulidis

Την άποψη ότι οι η Κύπρος και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι κοντά σε ανακοίνωση κοινού ανακοινωθέντος για τις εξελίξεις σχετικά με τον Κυπριακό εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, Γιάννης Κασουλίδης.

Ωστόσο, συνέστησε αυτοσυγκράτηση, αφού όπως είπε, οι δύο πλευρές είχαν βρεθεί ξανά κοντά σε συμφωνία, χωρίς όμως κατάληξη.

Ο κύπριος ΥΠΕΞ, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Επωνύμως», ανέφερε ότι το ανακοινωθέν δεν θα ξεπερνά τη μια σελίδα, ενώ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι στις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας συνέβαλε και η παρασκηνιακή αμερικανική διπλωματία.

Παράλληλα, ο Ι.Κασουλίδης τόνισε ότι η διορθωτική δήλωση των Ηνωμένων Εθνών για τις αναφορές στο κυπριακό του γγ Μπαν Γκι-Μούν δεν ικανοποιεί τη Λευκωσία. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραπληροφόρησης του γενικού γραμματέα, παραπέμποντας στη δήλωση του ειδικού συμβούλου του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι οι συνομιλίες διεκόπησαν λόγω εκλογών.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κασουλίδης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση κάνει σκέψεις για απομάκρυνση του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ωστόσο, απέφυγε να πει κατά πόσο αυτό θα γίνει πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Τέλος, αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις και επισήμανε πως, αν συνεχισθούν, δεν αποκλείεται να κατατεθεί πρόταση στα Ηνωμένα Έθνη για οριοθέτηση της ΑΟΖ για ολόκληρη την Κύπρο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By