Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Καταγγελία για συσσίτια με DNA αλόγου στη Θεσσαλονίκη

kreas featΟ Χρήστος Μάτης, δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης- Επικεφαλής της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ- Οικολογία στην Πράξη, ζητάει να ενημερωθεί τόσο ο ίδιος όσο και η κοινή γνώμη κατά πόσο έχουν δοθεί στους άπορους της Θεσσαλονίκης κεφτεδάκια από κρέας αλόγου με σχετική ερώτησή του στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα ο δημοτικός σύμβουλος, στηρίζεται σε απόφαση του ΕΦΕΤ της 14ης Μαρτίου 2013, σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκε κρέας αλόγου στα «Κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ κατεψυγμένα σε συσκευασία βάρους 2kg», που παράγονται από την εταιρεία «SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε.».

Σημειώνεται πως η εν λόγω εταιρεία έχει κερδίσει μειοδοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια των σισσιτίων απόρων του Δήμου Θεσσαλονίκης και το επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένο να προμηθεύσει το δήμο με 87.850 γεύματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Χρ. Μάτη.

Ακολουθεί η σχετική δήλωση:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ της 14ης Μαρτίου 2013, θετικά δείγματα, ως προς την παρουσία DNA αλόγου, εντοπίστηκαν, ανάμεσα σε άλλα και στα «Κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ κατεψυγμένα σε συσκευασία βάρους 2kg» με αριθμό παρτίδας 06021339, ημερομηνία παραγωγής 06/02/2013 και ημερομηνία λήξης 06/02/2014, που παράγονται από την εταιρεία «SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε.» (14ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας, Περιφερειακός Αεροδρομίου, Θέρμη).

Στα συγκεκριμένα δείγματα ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50% (> 50%) και όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση του ΕΦΕΤ «έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Κράτη Μέλη να ενημερώνουν το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) όταν εντοπίζεται παρουσία DNA αλόγου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1%».

Η εταιρεία SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ είναι εκείνη που μετά από διαγωνισμό που κατακυρώθηκε με την απόφαση 1293/12-7-2012 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης, ανέλαβε “την προμήθεια παροχής συσσιτίου σε άπορους, άστεγους, πρόσφυγες και άλλες ευπαθείς ομάδες προϋπολογισμού δαπάνης 238.802,65 € με Φ.Π.Α.

Συνολικά σύμφωνα με την απόφαση η εταιρεία οφείλει να προμηθεύσει το δήμο με 87.850 γεύματα (350 άτομα Χ 251 ημέρες Χ 2,19€ ανά γεύμα).

Ο ΕΦΕΤ στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι σε όλα τα θετικά δείγματα πραγματοποιείται εργαστηριακή ανάλυση από το Γενικό Χημείο του Κράτους για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone) η οποία «δεν επιτρέπεται στην διατροφική αλυσίδα και δεν πρέπει να βρίσκεται στα τρόφιμα καθώς η παρουσία της οφείλεται σε κατάλοιπα κτηνιατρικών φαρμάκων».

Η εταιρεία SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ, το καλοκαίρι του 2012, είχε διαθέσει ένα μέρος της αμοιβής της από τη συγκεκριμένη ανάθεση, για την κάλυψη υποχρεώσεων που είχε έναντι του Δήμου, το MAISON CRYSTAL. Έκτοτε και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν πληρωνόταν τακτικά για τις υπηρεσίες που προσέφερε.

Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης πρέπει να απαντήσει αμέσως:

– Πόσες μερίδες «κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ» από την παρτίδα 06021339, διατέθηκαν στα συσσίτια απόρων;

– Έχει ζητήσει να ενημερωθεί από το Γενικό Χημείο για το ενδεχόμενο να έχει εντοπιστεί φαινυλοβουταζόνη στα συγκεκριμένα δείγματα;

– Πόσες οφειλές έχει μέχρι στιγμής στην εταιρεία για υπηρεσίες που ήδη προσέφερε;[space size=»30″]

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By