Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Κοντά σε συμφωνία για τα ΕΑΣ, χάσμα στους πλειστηριασμούς

 Αγώνας δρόμου για τη δόση του 1 δις ευρώ, καθώς στις 11 Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 1,853 δισ. ευρώ

troika800_131213

Πολύ κοντά σε συμφωνία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και, κατ” επέκταση, για την εκταμίευση, την προσεχή Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, της δόσης του 1 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι βρίσκονται η κυβέρνηση και οι επικεφαλής της τρόικας. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε αμέσως μετά τη χθεσινή τρίωρη συνάντηση με την τρόικα, ότι «θα εκπλαγώ εάν δεν κλείσουμε αύριο» (σσ. σήμερα).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής “Αμυνας (στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την τρόικα, συμμετείχε η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής “Αμυνας, Φώφη Γεννηματά), που χαρακτήρισαν τη διαπραγμάτευση «αρκετά έως πολύ δημιουργική» και επισήμαναν ότι «ίσως αύριο να καταλήξουμε».

Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, το οποίο, σύμφωνα με το υπάρχον σενάριο, προβλέπει τη διάσπαση της επιχείρησης σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος, με τη διατήρηση του πρώτου, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό και με εξαγωγικό χαρακτήρα για ένα μεταβατικό στάδιο.
Σήμερα, οι δύο πλευρές θα βάλουν τις «τελευταίες πινελιές» σε μια συμφωνία για τα ΕΑΣ, με βάση και τα πρόσθετα στοιχεία που θα δώσει το υπουργείο Εθνικής “Αμυνας στην τρόικα και τα οποία θα αφορούν στην εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της εταιρίας για το επόμενο 12μηνο. Η συμφωνία θα επικυρωθεί είτε σε νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, είτε με ανταλλαγή e-mails.

Στη συνέχεια, η τρόικα θα υποβάλει την έκθεσή της (για ύπαρξη συμφωνίας στα τέσσερα προαπαιτούμενα) στο Euro Working Group, το οποίο θα συνεδριάσει αύριο το πρωί, στις Βρυξέλλες. Αυτό, είτε θα αποφασίσει θετικά για την δόση του 1 δισ. ευρώ είτε θα παραπέμψει την απόφαση στο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκταμιευθεί η συγκεκριμένη δόση, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, και που θα δώσει «ανάσα» στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, καθώς στις 11 Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 1,853 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών για το τι «μέλλει γενέσθαι» με το καθεστώς του ΦΠΑ στην εστίαση (την 1/1/2014 λήγει το πιλοτικό καθεστώς με το μειωμένο ποσοστό 13%), ανέφερε ότι «θα κάνουμε αυτό που πρέπει, πάντα σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης (με την τρόικα)».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By