Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, λένε στελέχη του υπουργείου Εργασίας

 «Είμαστε σε καλό δρόμο» ανέφερε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας 

troika tomsen

«Είμαστε σε καλό δρόμο» ανέφερε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, που έληξε πριν λίγη ώρα.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι συζητήθηκαν μόνον δυο θέματα: το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και οι επιπτώσεις από τη μείωση κατά 3,9% του μη μισθολογικού κόστους, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας. Για το θέμα αυτό ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις τόσο για τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί η μείωση αυτή όσο και για το κόστος που αναμένεται να υπάρξει στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο η μείωση να γίνει σε δυο δόσεις, των 2,6% και 1,3% ή σε τρεις δόσεις από 1,3% εκάστη. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προτιμά η μείωση να γίνει εφάπαξ, εκτιμώντας ότι τούτη θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και στη μείωση της ανεργίας λόγω της μείωσης του γενικότερου επιχειρησιακού κόστους. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά, ότι θα μειωθεί και ένα μέρος του «ανοίγματος» που εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ από τα έσοδα σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που θα υπάρξουν.

Στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο κενό, αυτό θα καλυφθεί με τη συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών.Για το θέμα, τέλος, των ομαδικών απολύσεων, το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας σημείωνε ότι μετά την πρόσφατη αλλαγή του πλαισίου που σηματοδότησε η ομόφωνη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων γι” αυτό το θέμα, ανοίγει ο δρόμος για συγκεκριμένες διευθετήσεις χωρίς να απαιτείται απαραίτητα και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

By